Seksuele problemen bij baarmoederkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Baarmoederkanker en de behandeling ervan kunnen invloed hebben op je seksleven en op intimiteit. Na de behandeling zal je opnieuw moeten ontdekken en ervaren wat op seksueel gebied kan en wat je fijn vindt. Dat kost tijd, misschien meer dan je had verwacht.

Er is niet één oorzaak voor een andere beleving van seks. Vaak spelen meer dingen een rol: 

Veranderd zelfbeeld

Door kanker en de behandeling ervan kan het beeld dat je van jezelf hebt, veranderen. Het kan invloed hebben op je gevoel van vrouw-zijn. De ene vrouw ervaart dat sterker dan de andere. Ook kun je gevoelens van onzekerheid en schaamte hebben. Of denken dat je partner je niet meer aantrekkelijk vindt.

Dit alles kan van invloed zijn op je zin in seks, je seksueel functioneren en je beleving van seksualiteit.

Lichamelijke klachten

Door kanker en de behandeling kun je lichamelijke klachten krijgen:

Je vagina kan nauwer en korter worden

Na de operatie kan je vagina korter en soms wat nauwer zijn dan daarvoor. Seks zoals je dat gewend was, is daardoor niet altijd meer zo gemakkelijk.  

Heb je na de operatie uitwendige en inwendige bestraling gehad? Dan kunnen er littekens in je vagina ontstaan. Daardoor kan je vagina korter en minder elastisch worden, en soms ook nauwer. Vraag er vooral naar bij je arts. Die kan je adviezen geven die passen bij jouw situatie.

Pelottes

In sommige gevallen is het verstandig om pelottes te gebruiken. Pelottes zijn holle staafjes van kunststof die je in de vagina inbrengt. Door regelmatig pelottes in te brengen, houd je je vagina soepel en ga je verkleving en vorming van littekenweefsel tegen.

Door het gebruik van de pelottes in het eerste jaar na de behandeling:

  • blijft gemeenschap mogelijk
  • voorkom je zoveel mogelijk pijn bij gemeenschap
  • kan de arts je vagina beter onderzoeken tijdens de controles

Je bent erg moe of hebt andere lichamelijke klachten

Door moeheid en lichamelijke klachten kan de behoefte aan seks (sterk) afnemen. Dat is een normale reactie op de situatie.

De vagina wordt minder vochtig als je opgewonden bent

Als je door de behandeling vervroegd in de overgang komt, kan je vagina droger worden. Door een droge vagina kan geslachtsgemeenschap pijnlijk zijn.

Meestal is een glijmiddel daarvoor een goede oplossing. Een glijmiddel kan ook de gevoeligheid bij masturbatie verhogen. Glijmiddelen kun je krijgen online, bij de apotheek of bij de drogist.

Het orgasme verandert

Als je baarmoeder verwijderd wordt, kan je beleving van het orgasme veranderen. Dit is vooral zo als je tijdens het orgasme de baarmoeder voelde samentrekken. Vrouwen die het klaarkomen vooral voelen in de buurt van de clitoris en het buitenste gedeelte van de vagina, hebben meestal weinig last van een veranderd orgasme.

Emoties rondom het verwerken van kanker

Bij het verwerken van kanker horen emoties. Sommige emoties kunnen ervoor zorgen dat je minder zin of energie hebt om te vrijen. Bijvoorbeeld angst en somberheid.

Het kan ook zijn dat er tijdens het vrijen heftige emoties omhoog komen. Je kunt hiervan schrikken. Ook voor je partner kan het moeilijk zijn.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Carien Creutzberg

Radiotherapeut, LUMC

Illustratie vrouwen

Vrouwen die baarmoederkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2021