Schede kort na verwijdering baarmoeder

Beste dokter de Kroon,

In 2018 is  bij mij (inmiddels 51 jaar) vanwege baarmoederhalskanker klinisch stadium IB2 mijn baarmoeder verwijderd (Wertheim Okabayashi met in situ laten van de adnexa). De nacontroles lopen nog maar het lijkt er qua kanker goed uit te zien. Wel moet ik katheteriseren want de blaasspier werkt niet meer goed, en heb ik lymfeoedeem in de benen. Maar mijn vraag gaat over een ander gevolg, mijn schede is een flink stuk korter sinds de operatie, waardoor normaal seksueel verkeer tamelijk onmogelijk blijkt. Is dat operatief te verbeteren, of wordt dat als een te verdragen lot beschouwd? Mijn eigen gynaecoloog schaart veel onder dat laatste, vandaar dat ik het graag eens bij u  navraag. 

Met vriendelijke groet, Anne

Antwoord

Beste Anne,

Het klinkt alsof je de 'volle pond' hebt gekregen wat betreft de bijwerkingen / lange termijn complicaties van de operatie zeg: oedeem, cathteriseren en belemmerende verkorting van de vagina.

Wat betreft je vraag over de verkorting van de vagina. Ben het wel met je gynaecoloog eens dat een operatie niet voor de hand ligt: dat is een enorme ingreep met vaak maar beperkt 'functioneel' effect omdat de huid/ het weefsel dat gebruikt wordt niet dezelfde eigenschappen heeft. Bovendien geeft de operatie heel veel litteken weefsel (als dat er niet als was na de Wertheim) dus stugheid. En voor coitus is juist een soepele vagina belangrijk.

Maar ik ben het niet helemaal met je gynaecoloog eens wat betreft dat 'je het dan maar moet verdragen'. Want we weten dat met pelotte behandeling de vagina is op te rekken  / te verlengen. Dat is wel een behandeling die een lange adem vergt. En het is als je eraan begint niet zeker of de behandeling succesvol zal zijn. Maar goed, je kunt het altijd een keer met een seksuoloog met ervaring met pelotte-behandeling over hebben. Dan kun je zelf de afweging maken. Ik weet dat de seksuologen in het LUMC er ervaring mee hebben, maar misschien zijn er ook wel seksuologen bij je in de buurt (geen idee waar je woont): als je wil kan ik je helpen zoeken maar je gynaecoloog kan je daar vast ook mee helpen. En die seksuoloog kan ook helpen bij het onderzoeken van andere opties (andere standjes?) om te kijken of je op die manier minder last hebt van de verkorte vagina en beoordelen of het werkelijk de lengte is of dat andere factoren (die makkelijker te behandelen zijn) wellicht ook een rol spelen.

Kortom: ik wil geen valse verwachtingen scheppen, maar als je gemotiveerd bent (en dat ben je denk ik want anders had je de vraag hier niet gesteld) is het denk ik de moeite waard je te richten tot een seksuoloog.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Heel hartelijk dank voor uw uitgebreide en invoelende antwoord! Er volgde eerlijk gezegd een enorme huilbui hier, ik schrok er van dat het zo ook kan, dus misschien is een andere gynaecoloog naast een seksuoloog ook een goed idee. Motivatie heb ik zeker, maar mijn wensen om te zoeken naar verbetering van de status quo worden door mijn huidige specialist vrij snel terzijde geschoven.(Kan ook goed aan mij liggen hoor, ik heb snel het idee dat ik overdrijf of dram.)   Mocht u aanbevelingen hebben voor de omgeving Amsterdam, dan zou ik uw advies graag overnemen. 

Met vriendelijke groet, Anne

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Anne,

Dan zou ik kijken of je huisarts (of je gynaecoloog) je wil verwijzen naar de polikliniek seksuologie van het A-UMC locatie AMC. De groep van Ellen Laan. Of het LUMC. Mag niet voor eigen parochie preken maar daar zijn ze echt goed en hebben ze veel ervaring met pelotte behandeling: bij vrouwen na behandeling voor baarmoederhalskanker maar ook bij vrouwen die zonder baarmoeder en vagina zijn geboren.

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Cor,

Dank voor de suggesties, ik ga achter een verwijzing aan!

Met vriendelijke  groet en hernieuwde moed,

Anne

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46