Vermoeidheid en borstkanker mannen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Vermoeidheid is de meest gehoorde klacht bij borstkanker. De meeste mensen met borstkanker krijgen hier op een gegeven moment last van. Ook in de periode na de behandeling hebben veel mensen last van vermoeidheid.

Vermoeidheid tijdens de behandeling van borstkanker

Vrijwel iedereen die een behandeling voor borstkanker krijgt, is moe. De ziekte zelf, de behandelingen en de mentale stress maken de behandelperiode erg belastend. Dan is het normaal en begrijpelijk dat je (erg) moe bent.

Vermoeidheid is meer dan alleen het gevoel dat je constant moe bent. Je hebt weinig energie. Alledaagse activiteiten, zoals douchen of koken, kunnen een hele opgave zijn.

Vermoeidheid kort na de behandeling van borstkanker

In het jaar na de behandelingen staat je herstel centraal. Niet alleen je lichamelijke herstel, maar ook je emotionele. In deze periode begint het verwerken van wat je allemaal hebt meegemaakt.

Waarschijnlijk wil je je conditie zo snel mogelijk opbouwen. Meestal lukt dat ook. Maar in sommige gevallen helaas niet. Een deel van de patiënten blijft last houden van vermoeidheid en een gebrek aan energie.

De vermoeidheid uit zich dan in:

Vermoeidheid langere tijd na de behandeling: chronische vermoeidheid

Een deel van de borstkankerpatiënten blijft langere tijd na de behandeling last houden van vermoeidheid. Bij sommige houdt de vermoeidheid aan, bij anderen komt de vermoeidheid terug.

Veel mensen ervaren vermoeidheid na kanker als een extreme vermoeidheid. Opeens en zonder waarschuwing ben je extreem vermoeid. Je voelt je uitgeput. En dat gebeurt ook op momenten dat je niets doet of gedaan hebt.

Dit heet ook wel chronische vermoeidheid. In tegenstelling tot vermoeidheid na de behandeling gaat chronische vermoeidheid meestal niet vanzelf over. Vaak helpt het om een aantal veranderingen in je leefpatroon aan te brengen. Soms is een behandeling nodig.

Wat kan ik zelf doen?

Bekijk wat je zelf kunt doen om vermoeidheid te verminderen.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mannen

Mannen die borstkanker hebben (gehad)

Illustratie mannen

Projectgroep mannenmetborstkanker.nl

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Frederieke van Duijnhoven

Dr. Frederieke van Duijnhoven

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Arjen Witkamp

Chirurg-oncoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2020