Pijn bij borstkanker mannen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Kanker veroorzaakt niet altijd pijn. In het begin van de ziekte hebben veel mensen geen pijn. Breidt de ziekte zich uit of zijn er uitzaaiingen, dan kan je wel pijn hebben.

Oorzaken

Pijn bij kanker kan veroorzaakt worden door:

  • een tumor: bijvoorbeeld door druk op een zenuw of als een tumor doorgroeit in de botten
  • een behandeling, bijvoorbeeld:
    - littekenpijn na een operatie
    - pijnlijke plekken door bestraling
    - zenuwpijn doordat bij de behandeling zenuwen zijn beschadigd
  • indirecte gevolgen van de ziekte: je bent bijvoorbeeld stijf of je hebt doorligplekken doordat je veel op bed ligt

Ook emoties kunnen een rol spelen bij pijn. Bijvoorbeeld onzekerheid over de toekomst. Angst voor pijn en voor de dood. Of verdriet, moeheid en somberheid. Allerlei gevoelens die je door je ziekte krijgt, kunnen je pijnbeleving beïnvloeden.

Pijnbehandeling

Pijn kan grote invloed hebben op je leven. Daarom is het belangrijk dat je pijnklachten met de arts bespreekt. Vaak kan hij pijn goed bestrijden of in elk geval voor een groot deel verminderen.

Zenuwpijn bij borstkanker mannen

Zenuwpijn na operatie

Gaat de pijn in het geopereerde gebied of in de arm aan de kant waar de operatie heeft plaatsgevonden niet weg? Dan kan het zijn dat je het postmastectomie pijnsyndroom (PMPS) hebt, ook wel neuropathische pijn genoemd. PMPS is een vorm van zenuwpijn, ontstaan door beschadiging van kleine zenuwen rond de oksel en/of op de plek van de borst. Hierdoor ontstaat een voortdurende zeurende, branderige pijn, gepaard met aanvallen van stekende pijn. Ook kan dan een overgevoeligheid van de huid ontstaan, jeuk of een gevoel van zwelling.

De pijn begint meestal meteen of kort na de operatie, maar kan ook pas maanden tot zelfs jaren na afloop optreden. Waarom het ook jaren later nog kan optreden is niet bekend. Overigens kunnen naast zenuwpijn in het geopereerde gebied ook nog andere pijnklachten vanuit de schouder optreden. Mogelijk krijg je ook last van bindweefselvorming als gevolg van radiotherapie. Na een operatie wordt de borst soms nog bestraald.

Zenuwpijn na chemotherapie

Sommige soorten chemotherapie kunnen ook zenuwpijn veroorzaken. Meestal gaat deze zenuwpijn na enige tijd over, maar soms ook niet. De dosis, de duur en de soort chemotherapie spelen hierbij een rol. De klachten beginnen soms al tijdens de chemotherapie met tintelingen en een dof of slapend gevoel in handen en voeten.

Deze pijn wordt ook polyneuropathie genoemd. Mocht je tijdens de chemo last krijgen van dergelijke klachten, meld dat dan direct bij de behandelend arts.

Waarom de ene soort chemotherapie wel en de andere geen zenuwpijn geeft, weten artsen nog niet. Wel is bekend dat chemotherapie met taxanen, zoals docetaxel en paclitaxel, ‘berucht’ zijn. Hetzelfde geldt voor chemotherapie met vinca-alkaloïden, zoals vinorelbine.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mannen

Mannen die borstkanker hebben (gehad)

Illustratie mannen

Projectgroep mannenmetborstkanker.nl

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Frederieke van Duijnhoven

Dr. Frederieke van Duijnhoven

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Arjen Witkamp

Chirurg-oncoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2017