Zeldzame vormen van borstkanker bij mannen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er bestaan veel verschillende soorten zeldzame borstkanker. Je arts kan je vertellen uit welk soort cellen de borstkanker is ontstaan en welke kenmerken de kankercellen hebben. Dit kan helpen om je ziekte beter te begrijpen.

Lees op deze pagina verder over:

Over deze zeldzame soorten borstkanker is aparte informatie beschikbaar:

Ziekte van Paget

Bij de ziekte van Paget zitten er kankercellen in de bovenste laag van de huid van de borst. De kwaadaardige cellen zitten meestal in de tepel of eromheen, in de tepelhof. Vaak zit er ook nog een tumor in het borstweefsel.

Bij de ziekte van Paget kun je last hebben van de volgende klachten:

  • Je hebt jeukende uitslag op je tepel en tepelhof.
  • Er komt vocht of bloed uit je tepel.
  • Je tepel is naar binnen getrokken, terwijl dat eerst nog niet zo was.
  • Er zitten knobbeltjes rondom je tepel en je tepelhof.

De ziekte van Paget wordt beschouwd als een voorstadium van borstkanker. Mannen met deze ziekte hebben soms ook invasieve borstkanker of DCIS.

Medullair carcinoom

Medullair carcinoom ontstaat uit de melkbuisjes en is een subsoort van invasief carcinoom NST. De eerste klacht is meestal een knobbeltje in de borst. Medullair carcinoom kan ook pijn, zwelling, roodheid of gevoeligheid in de borst veroorzaken.

De tumor kan behoorlijk groot worden, maar de vooruitzichten zijn meestal goed. Soms zaait de tumor uit naar de lymfeklieren in de oksel.

Metaplastisch carcinoom

Ook metaplastisch carcinoom is een subsoort van invasief carcinoom NST. Het eerste symptoom is meestal een knobbel in de borst die snel is gegroeid.

Metaplastisch carcinoom is vaak een agressieve tumor die snel groeit. De kankercellen kunnen uitzaaien naar de longen en daarbij de lymfeklieren in de oksel ‘overslaan’. Meestal zijn de vooruitzichten niet zo goed.

Tubulair carcinoom

Ook tubulair carcinoom is een vorm van invasief carcinoom NST. Bij deze vorm ontstaan er veel kleine klieren en buisjes die erg lijken op de normale melkklieren en melkbuisjes. Een tubulair carcinoom is meestal klein (1 cm of minder) en voelt stevig en hard aan.

Tubulair carcinoom zaait bijna nooit uit; meestal zijn de vooruitzichten goed. Ongeveer 1% van alle borstkankers is een tubulair carcinoom.

Mucineus carcinoom

Een andere zeldzame vorm van borstkanker is mucineus mammacarcinoom. Mucineus betekent: slijmvormend. Als de patholoog deze vorm van borstkanker onder de microscoop bekijkt, is tussen de cellen veel slijm te zien.

Mucineus carcinoom is meestal een wat minder agressieve vorm van borstkanker. Daardoor hebben vrouwen met mucineus carcinoom vaak gunstige vooruitzichten.

Een andere naam voor mucineus carcinoom is colloïd carcinoom.

Papillair carcinoom

Heel soms is borstkanker een papillair carcinoom. De tumor heeft de vorm van een papil. Een papil is een uitsteekseltje in de vorm van een knop met een steeltje eraan.

De tumor ziet er dan een beetje uit als een paddenstoel. De stam van het papillair carcinoom zit vast aan het borstweefsel.

Adenoïd cysteus carcinoom (ACC)

Dit is een speekselklier-achtige tumor die in de borst kan ontstaan. De eerste klacht van ACC is een stevige, pijnlijke knobbel in de borst die je door de huid heen kunt voelen.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-vrouw

Dr. Carmen van der Pol

Borstkankerchirurg, Alrijne Ziekenhuis

Illustratie mannen

Mannen die borstkanker hebben (gehad)

Illustratie mannen

Projectgroep mannenmetborstkanker.nl

illustratie-deskundige-man

Tom Bootsma

Onderzoeker, Nederlands Kanker Instituut (NKI)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2023