Hormoongevoelige borstkanker bij mannen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De meeste mannen met borstkanker hebben een hormoongevoelige tumor. Behalve een operatie en mogelijk bestraling, kan ook anti-hormonale therapie onderdeel van de behandeling zijn.

Lees op deze pagina over:

Wat is hormoongevoelige borstkanker?

Bij hormoongevoelige borstkanker kan de tumor groeien onder invloed van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en/of progesteron.

Bij ongeveer 90% van de mannen is de borstkanker hormoongevoelig. De prognose is bij deze vorm van borstkanker meestal gunstig.

Onderzoek en diagnose van hormoongevoelige borstkanker

Als de arts denkt dat je borstkanker hebt, krijg je een punctie of biopsie. Daarna onderzoekt een patholoog de cellen uit de afwijking onder de microscoop.

Als het om borstkanker gaat, dan kijkt de patholoog ook naar de buitenkant van de kankercellen. Hierop kunnen kleine uitsteekseltjes (receptoren) zitten waaraan de hormonen kunnen hechten. Als meer dan 10% van de borstkankercellen hormoonreceptoren heeft, gaat het om een hormoongevoelige tumor.

Behandeling van hormoongevoelige borstkanker

Behalve een operatie en mogelijk bestraling, kan ook anti-hormonale behandeling onderdeel van de therapie zijn. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de tumor niet meer groeit door hormonen. Je slikt de medicijnen langere tijd: 5 tot 10 jaar.

Soms stelt de arts voor om de behandeling te beginnen met de anti-hormonale therapie. Als het om een agressieve tumor gaat, kan ook chemotherapie nodig zijn.

Bekijk de uitgebreide informatie over de behandeling van borstkanker.

Soja en hormoongevoelige borstkanker

Soja is een voedingsproduct dat steeds populairder wordt. In soja zit fyto-oestrogeen, een bepaalde vorm van oestrogeen. We krijgen veel vragen of je bij hormoongevoelige borstkanker wel soja mag eten, omdat je dan extra oestrogenen binnenkrijgt.

Bij behandeling van hormoongevoelige borstkanker kun je iedere dag 2 tot 3 sojaproducten eten of drinken. De hoeveelheid fyto-oestrogeen die je dan binnenkrijgt, zit dan binnen een veilige grens. Lees verder over soja en borstkanker.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-vrouw

Dr. Carmen van der Pol

Borstkankerchirurg, Alrijne Ziekenhuis

Illustratie mannen

Mannen die borstkanker hebben (gehad)

Illustratie mannen

Projectgroep mannenmetborstkanker.nl

illustratie-deskundige-man

Tom Bootsma

Onderzoeker, Nederlands Kanker Instituut (NKI)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2023