Onderzoeken bij borstkanker mannen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Veranderingen in of aan de borst kunnen wijzen op een goedaardige aandoening, of op borstkanker. Alleen medisch onderzoek kan uitwijzen of een verandering goedaardig of kwaadaardig is. Daarom is het verstandig om bij veranderingen aan je borst naar de huisarts te gaan.

De huisarts zal lichamelijk onderzoek doen. Daarbij bekijkt en bevoelt de huisarts zorgvuldig je borst. Ook onderzoekt hij of zij of de lymfeklieren in je oksels en hals zijn gezwollen. Als het nodig is, adviseert de huisarts verder onderzoek. Of  je krijgt een verwijzing naar een chirurg of een polikliniek voor patiënten met verdenking op borstkanker.

De onderzoeken die je kunt krijgen zijn:

Dit zijn dezelfde onderzoeken als bij vrouwen met borstkanker.

Vindt de arts een kwaadaardige tumor, dan is soms verder onderzoek nodig. Hiermee bepaalt de arts:

 • hoe groot de tumor is
 • wat de kenmerken van de tumor zijn
  - hoe agressief de tumor is (graad van de tumor)
  - of de tumor hormoongevoelig is
  - of de tumor HER2-positief of -negatief is
 • of er uitzaaiingen zijn
  - in de lymfeklieren in de oksel
  - elders in het lichaam

Lymfeklieronderzoek

Vermoedt de arts dat je een kwaadaardige tumor in de borst hebt, dan maakt de radioloog een echografie van de oksel. Worden hierop vergrote of verdachte lymfeklieren gezien, dan moet dat nog worden bewezen met een punctie van de lymfeklieren. Bij een punctie worden de cellen uit de lymfeklier opgezogen. De patholoog onderzoekt of cellen kwaadaardig zijn.

Zijn er kwaadaardige cellen gevonden in de lymfeklieren, dan krijg je vaak een vervolgonderzoek. Hiermee wordt onderzocht of je ook op andere plekken in het lichaam uitzaaiingen hebt.

Worden er bij de echo van de lymfeklieren geen vergrote of verdachte klieren gezien? Of bij de punctie geen kwaadaardige cellen gevonden? Dan krijg je een extra onderzoek van de oksel om hier echt zeker van te zijn. Dit is nodig omdat bij de eerste echografie en/of punctie soms toch uitzaaiingen worden gemist. Dit extra onderzoek van de oksel heet een schildwachtklierprocedure.

Onderzoek naar uitzaaiingen

Onderzoek naar uitzaaiingen wordt alleen gedaan als kwaadaardige cellen in de lymfeklieren zijn gevonden die een risico geven op uitzaaiingen. Het kan met de volgende technieken:

Anders dan bij vrouwen draagt een MRI-scan van de borst bij mannen niet bij aan de diagnose.

Vindt de arts bij de onderzoeken aanwijzingen voor uitzaaiingen? Dan verricht hij of zij soms een biopsie op de plek die in het beeldvormend onderzoek als verdacht is aangemerkt. Zo kan bevestigd worden dat het om een uitzaaiing van borstkanker gaat.

Genprofieltest

Door een bepaalde set van genen te onderzoeken, is de prognose van de behandeling voor borstkanker bij vrouwen soms beter te voorspellen. Deze test heet een genprofieltest. Op dit moment is de meerwaarde van deze test bij mannen nog niet duidelijk. Er wordt op dit moment onderzoek gedaan of deze test ook bij mannen van voorspellende waarde kan zijn.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-man

Dr. Arjen Witkamp

Chirurg-oncoloog, UMC Utrecht

Foto Frederieke van Duijnhoven

Dr. Frederieke van Duijnhoven

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die borstkanker hebben (gehad)

illustratie-arts-man

Prof. Ruud Pijnappel

Radioloog, UMC Utrecht

Illustratie mannen

Projectgroep mannenmetborstkanker.nl

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2017