Triple-negatieve borstkanker bij mannen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Triple-negatieve borstkanker is een agressieve vorm van borstkanker. De tumor groeit vaak snel en zaait ook sneller uit dan andere vormen van borstkanker. Bij mannen komt triple-negatieve borstkanker heel weinig voor.

Wat is triple-negatieve borstkanker?

Triple betekent drie. Triple-negatieve borstkanker is 3 keer negatief:

  • De tumor groeit niet onder invloed van het hormoon oestrogeen.
  • De tumor groeit niet onder invloed van het hormoon progesteron.
  • De tumor is niet HER2-positief.

Onderzoek en diagnose van triple-negatieve borstkanker

Bij borstkanker kijkt de patholoog ook naar de buitenkant van de kankercellen. Hierop kunnen kleine uitsteekseltjes (receptoren) zitten waaraan hormonen of HER2-eiwit kunnen hechten. Zitten die uitsteekseltjes er niet vaker dan bij gezonde borstcellen, dan gaat het om triple-negatieve borstkanker.

Behandeling bij triple-negatieve borstkanker

Bij triple-negatieve borstkanker stelt de arts meestal voor om een operatie te doen. Vaak is daarna nog bestraling nodig. Ook chemotherapie is vaak onderdeel van de behandeling. De arts bespreekt met je wat in jouw situatie de beste optie is. 

Anti-hormonale therapie is geen behandeling bij triple-negatieve borstkanker, omdat de tumor niet groeit onder invloed van hormonen. Ook HER2-remmers (doelgerichte therapie) is niet geschikt voor triple-negatieve borstkanker. 

Nieuwe ontwikkelingen bij triple-negatieve borstkanker


PARP-remmers bij triple-negatieve borstkanker

Je arts kan voorstellen om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek naar PARP-remmers bij triple-negatieve borstkanker. PARP-remmers zijn medicijnen die de groei van kankercellen kunnen remmen. Je krijgt zo’n PARP-remmer altijd samen met chemotherapie. Dat werkt het best.

Immunotherapie bij triple-negatieve borstkanker 

Bij steeds meer vormen van kanker is immunotherapie mogelijk. Immunotherapie is een behandeling die het afweersysteem activeert om de kankercellen aan te vallen. 

Bij uitgezaaide triple-negatieve borstkanker kan immunotherapie ook werken. De behandeling kan de ziekte remmen en de klachten verminderen. Dit geldt vooral als er in de kankercellen veel van het eiwit PD-L1 aanwezig is. De patholoog kan dit onderzoeken in het laboratorium. Met je arts kun je bespreken of immunotherapie in jouw situatie een mogelijke behandeling is.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-vrouw

Dr. Carmen van der Pol

Borstkankerchirurg, Alrijne Ziekenhuis

Illustratie mannen

Mannen die borstkanker hebben (gehad)

Illustratie mannen

Projectgroep mannenmetborstkanker.nl

illustratie-deskundige-man

Tom Bootsma

Onderzoeker, Nederlands Kanker Instituut (NKI)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2023