Operatie bij borstkanker mannen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Borstamputatie

Meestal wordt bij een man met borstkanker de volledige borst verwijderd. Dit heet een borstamputatie. Dat wil zeggen dat het borstweefsel wordt weggenomen. De borstspier hoeft bijna nooit verwijderd te worden. De tepel mag blijven zitten als de tumor niet te dicht bij de tepel groeit.

Na de borstamputatie kunnen mannen – net als vrouwen - nog een aanvullende behandeling krijgen met anti-hormonale therapie, bestraling en/of chemotherapie. Soms krijg je voor de operatie een behandeling met chemotherapie of anti-hormonale therapie. Dat heet een neo-adjuvante behandeling.

Borstsparende operatie

Een borstsparende operatie waarbij alleen de tumor plus omringend weefsel wordt verwijderd, lukt meestal niet. Bij mannen zit maar een kleine hoeveelheid weefsel onder de tepel. De borstkanker heeft zich meestal al daarheen verspreid. Verwijderen van al het borstweefsel is dan de enige mogelijkheid.

Gevolgen van de operatie

Na de operatie kun je bijwerkingen hebben, zoals een nabloeding, infectie of littekenvorming. Je kunt pijn hebben, soms over de hele borstwand of een doof gevoel, ook wel fantoompijn genoemd.

Veel patiënten zien er tegenop om naar de wond te kijken. Het kan daarom prettig zijn om, als je dit wenst, de eerste keer samen met bijvoorbeeld je partner en een verpleegkundige naar de wond te kijken. De verpleegkundige kan dan zo nodig uitleggen wat je ziet.

Daarna mag je gaan douchen. In de dagen na de operatie zul je weer vrij snel jezelf kunnen verzorgen en vrij bewegen. Bewegen is goed voor het herstel.

Vochtophopingen

Wat ook voorkomt zijn vochtophopingen. Als de slangetjes die wondvocht afvoeren zijn verwijderd en er ontstaat nieuw vocht, dan moet dat soms weggezogen worden met een holle naald. De slangetjes die wondvocht afvoeren worden ook wel drains genoemd.

Na gemiddeld 1 tot 5 dagen verwijdert de arts de drains. Het gebeurt regelmatig dat het wondvocht zich dan toch nog ophoopt. Heb je hier last van, dan kan de mammacareverpleegkundige het vocht met een injectienaald opzuigen. Deze eenvoudige ingreep is meestal niet pijnlijk.

Wondpijn

Zeker de eerste weken kan de wond pijn doen en trekken. De huid rond de wond kan wat verkleurd zijn. En soms is het littekengebied wat gezwollen. Deze verschijnselen worden steeds minder als de wond geneest.

Doof gevoel en zenuwpijn

Vaak worden ook gevoelszenuwen doorgesneden. Dit kan leiden tot een doof gevoel aan de binnenkant van de arm. Bij de meeste patiënten komt het gevoel in het wondgebied na een tijd weer terug.

Het doorsnijden van gevoelszenuwen kan ook leiden tot een nare pijn: zenuwpijn. Deze pijn reageert meestal niet op gewone pijnstillers, maar wel op speciale medicatie en andere behandelingen. Heb je hier last van, bespreek dit dan met je arts of verpleegkundige.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-man

Dr. Arjen Witkamp

Chirurg-oncoloog, UMC Utrecht

Foto Frederieke van Duijnhoven

Dr. Frederieke van Duijnhoven

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die borstkanker hebben (gehad)

Illustratie mannen

Projectgroep mannenmetborstkanker.nl

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2017