Erfelijkheid en borstkanker bij mannen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij ongeveer 10% van de mannen met borstkanker wordt de ziekte veroorzaakt door een erfelijke aanleg. Er is dan meestal sprake van een afwijking in het BRCA1- of BRCA2-gen, geërfd van één van de ouders. Heel soms wordt erfelijke aanleg voor borstkanker veroorzaakt door andere genen, zoals CHEK2.

Een afwijking in een gen wordt ook wel een mutatie genoemd. Door een mutatie kan ongeremde celdeling ontstaan, wat uiteindelijk kan leiden tot kanker. Door de erfelijke aanleg is er al een mutatie aanwezig in alle cellen. Hierdoor is de kans dat er kanker ontstaat groter.

Mannen met BCRA-mutaties

Mannen met een BRCA2-mutatie hebben een verhoogde kans op borstkanker: ongeveer 7%. Bij mannen met een BRCA1-mutatie is de kans op borstkanker ongeveer 1%. Vrouwen met een BRCA1- of 2-mutatie hebben 60 tot 80% kans om voor hun 70e borstkanker te krijgen.

Een drager van een mutatie in het BRCA1-gen of BRCA2-gen heeft 50% kans om die mutatie aan zijn kind door te geven. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen.

Mannen met een BRCA2-mutatie hebben ook:

  • 7 tot 15% risico voor het krijgen van prostaatkanker 
  • ongeveer 5% risico voor het krijgen van alvleesklierkanker. Dit risico geldt ook voor vrouwen met een BRCA2-mutatie. 

Voor mannen met een BRCA1-mutatie is het risico op prostaatkanker en alvleesklierkanker onduidelijk.

Erfelijkheidsonderzoek

Erfelijkheidsonderzoek toont aan of er in je familie een erfelijke aanleg voor borstkanker voorkomt. Erfelijkheidsonderzoek wordt gedaan door een klinisch geneticus. Deze deskundige brengt samen met jou de familiegegevens in kaart en legt het voorkomen van kanker in je familie vast in een stamboom.

Is er sprake van een verhoogd risico op erfelijke borstkanker? Dan kan de klinisch geneticus met bloedonderzoek mutaties in de genen opsporen.

Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek adviseert de klinisch geneticus welke familieleden ook erfelijkheidsonderzoek kunnen laten doen. En wat zij kunnen doen om het risico op kanker zo veel mogelijk te beperken.

Erfelijkheidsonderzoek gebeurt in klinisch genetische centra of poliklinieken voor erfelijke/familiaire tumoren. Hiervoor is een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mannen

Mannen die borstkanker hebben (gehad)

Illustratie mannen

Projectgroep mannenmetborstkanker.nl

Foto Margreet Ausems

Dr. Margreet Ausems

Klinisch geneticus, UMC Utrecht

LinkedIn

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Frederieke van Duijnhoven

Dr. Frederieke van Duijnhoven

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Arjen Witkamp

Chirurg-oncoloog, UMC Utrecht

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2017