Neuropathie bij borstkanker mannen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Door de behandeling van borstkanker kun je last krijgen van neuropathie. Meestal is dit tijdelijk, maar sommige mannen blijven klachten houden.

Neuropathie kan ontstaan door een operatie en door chemotherapie. Niet iedereen die behandeld wordt voor borstkanker, krijgt neuropathie. Het blijft onduidelijk waarom de ene persoon wel neuropathie krijgt en de andere niet.

Meestal gaat de zenuwpijn vanzelf over, maar soms ook niet. Als de pijnklachten langer dan 3 maanden aanhouden, is er sprake van chronische neuropathie.

Lees op deze pagina verder over:

Neuropathie na de operatie van borstkanker

Bij elke operatie bestaat de kans op zenuwschade (neuropathie). De chirurg zal er alles aan doen om dit te voorkomen.

Regelmatig ontkomt de chirurg er niet aan dat hij of zij zenuwen raakt of doorsnijdt. Je kunt dan last krijgen van:

  • Pijn aan de binnenkant van je oksel, aan de binnenkant van je bovenarm, op de wand van de borstkas en aan je schouder. Het kan gaan om brandende en zeurende pijn of om stekende pijn.
  • Het gevoel dat er speldenprikken in je huid worden gedrukt.
  • Het gevoel dat er een strakke band om je borstkas of bovenarm zit.
  • Fantoompijn: het lijkt alsof je de verwijderde borst nog voelt.

De pijn kan voortdurend aanwezig zijn, maar ook af en toe. Vaak wordt de pijn erger bij inspanning, vermoeidheid, emoties en bij kou en hitte.

Meestal begint de pijn meteen of kort na de operatie, maar soms ontstaat de pijn pas maanden of zelfs jaren later.

Risicofactoren voor zenuwpijn na de operatie

Het is vooraf niet te zeggen wie na de operatie last krijgt van zenuwpijn, en wie niet. Wel is bekend dat angst voor de operatie en veel pijn direct na de operatie de kans op zenuwpijn vergroten.

De zenuwpijn kan ook verergeren door lymfoedeem. Een behandeling van lymfoedeem kan daarmee ook de zenuwpijn laten afnemen.

Neuropathie door chemotherapie bij borstkanker

Sommige soorten chemotherapie kunnen zenuwschade (neuropathie) veroorzaken. Bij borstkanker zijn dat vooral de medicijnen docetaxel, paclitaxel en vinorelbine.

Als je deze medicijnen gebruikt, kun je last krijgen van prikkelingen of tintelingen, een doof of veranderd gevoel, of van pijn in je handen en voeten.

Meestal verdwijnt de neuropathie na afloop van de behandeling maar soms ook niet. Dan kan je fijne motoriek verstoord raken. Je kunt dan moeite hebben met knoopjes dichtdoen, of bijvoorbeeld typen. Ook lopen of auto rijden kan lastig worden, omdat je voetzolen gevoelig zijn.

Wat kun je doen als je last krijgt van neuropathie?

Krijg je tijdens de chemotherapie last van deze klachten, meld dit dan direct bij je arts of verpleegkundig specialist. Het is belangrijk om te vertellen dat je dit soort klachten hebt, want dan kan de behandeling worden aangepast.

Je arts of verpleegkundig specialist kan de dosis chemotherapie verlagen, de behandeling tijdelijk stoppen of je een ander medicijn geven. Daarmee wordt geprobeerd te voorkomen dat er nog meer schade aan de zenuwen ontstaat. Er is dan nog een kans dat de zenuwen zich herstellen.

Als je last van pijn hebt, kun je een verwijzing krijgen naar de pijnspecialist.

Bespreek je angst

Veel mensen aarzelen om te zeggen dat ze klachten hebben. Ze zijn bang dat hun overlevingskansen kleiner worden als de dosering wordt verlaagd of als ze tijdelijk stoppen met de kuur. Daardoor zeggen ze niks, of zeggen ze pas iets als ze veel klachten hebben.

Deze reactie is begrijpelijk. Maar het is beter om de dosis aan te passen, want anders krijg je meer klachten en moet je definitief stoppen met het medicijn. Bespreek het daarom eerlijk met je arts. Samen kunnen jullie bespreken welke opties er zijn, en wat in jouw situatie de beste keuze is.

Wat kun je doen als de neuropathie niet overgaat?

Zelf kun je helaas niet veel doen om de neuropathie te verminderen. Wel kun je een aantal dingen proberen om minder last te hebben van de klachten. Lees de tips bij neuropathie en de tips bij neuropathie van de voeten.

Blijf je pijn houden, vraag dan om een verwijzing naar een pijnpoli (pijnbehandelcentrum). Een pijnspecialist kan dan samen met jou kijken wat eventueel kan helpen om je klachten te verminderen. Lees verder over behandelingen bij neuropathie.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-vrouw

Dr. Suzan Vrijaldenhoven

Internist-oncoloog, Noordwest Ziekenhuisgroep

Illustratie mannen

Mannen die borstkanker hebben (gehad)

illustratie-arts-vrouw

Nicola Russell

Radiotherapeut, Antoni van Leeuwenhoek

Illustratie mannen

Projectgroep mannenmetborstkanker.nl

illustratie-deskundige-man

Tom Bootsma

Onderzoeker, Nederlands Kanker Instituut (NKI)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2023