HER2-positieve borstkanker bij mannen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Ongeveer 1 op de 10 mannen met borstkanker heeft een HER2-positieve tumor. Bij deze soort borstkanker is een behandeling met doelgerichte therapie mogelijk. 

Wat is HER2-positieve borstkanker?

Bij HER2-positieve borstkanker zit er veel HER2 op de kankercellen. HER2 is een eiwit dat de groei en deling van normale borstcellen regelt. Als er veel HER2 aanwezig is, krijgen de kankercellen ook veel signalen om te groeien en te delen. 

Andere namen voor HER2-positieve borstkanker zijn HER2pos, HER2/neu of eiwit op de tumor. 

Onderzoek en diagnose van HER2-positieve borstkanker

Bij borstkanker kijkt de patholoog ook naar de buitenkant van de kankercellen. Hierop kunnen kleine uitsteekseltjes (receptoren) zitten waaraan het HER2-eiwit kan hechten. Als er veel van deze uitsteekseltjes op de kankercellen zitten, gaat het om HER2-positieve borstkanker. 

Behandeling van HER2-positieve borstkanker

HER2-positieve borstkanker is vaak een agressieve tumor. Dat betekent dat de kankercellen snel groeien en delen, en dat het risico op uitzaaiingen groter is. 

Er zijn speciale medicijnen die het HER2-eiwit blokkeren. Die medicijnen heten doelgerichte therapie. Met doelgerichte therapie wil de arts voorkomen dat er (verdere) uitzaaiingen ontstaan. 

Je krijgt de doelgerichte medicijnen altijd samen met chemotherapie. Als de chemotherapie klaar is, loopt de doelgerichte therapie door. Ook krijg je een borstoperatie, en vaak ook bestraling

Bekijk de uitgebreide informatie over de behandeling van borstkanker.

Wat is HER2-negatieve borstkanker?

Zitten er op de kankercellen niet meer HER2-receptoren dan op de gezonde borstcellen, dan heet de borstkanker HER2-negatief. Ongeveer 12 op de 100 mannen met borstkanker heeft een HER2-negatieve tumor.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-vrouw

Dr. Carmen van der Pol

Borstkankerchirurg, Alrijne Ziekenhuis

Illustratie mannen

Mannen die borstkanker hebben (gehad)

Illustratie mannen

Projectgroep mannenmetborstkanker.nl

illustratie-deskundige-man

Tom Bootsma

Onderzoeker, Nederlands Kanker Instituut (NKI)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2023