Voorlopers van borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

In de borst kan ook een afwijking ontstaan die nog geen borstkanker is, maar dat wel kan worden. Dit heet een carcinoma in situ of voorstadium van borstkanker. 

Carcinoma in situ betekent letterlijk: kanker beperkt tot de plaats waar het ontstaan is. Een in situ carcinoom kan niet doorgroeien in het omliggende weefsel en kan ook niet uitzaaien. 

Er zijn verschillende soorten:

Ductaal carcinoma in situ (DCIS)

De meest bekende voorloper van borstkanker is DCIS. Dit ontstaat in de melkgangetjes. Onbehandeld kan een DCIS zich ontwikkelen tot echte borstkanker. Het is niet precies bekend hoe groot de kans is dat dit gebeurt.

Bekijk de uitgebreide informatie over DCIS.

Lobulair carcinoma in situ (LCIS)

Een andere voorloper van borstkanker is LCIS. Dit ontstaat in de melkkliertjes. LCIS geeft bijna nooit klachten. Ook kun je het vaak niet voelen. LCIS wordt meestal per toeval ontdekt, bijvoorbeeld als je een onderzoek krijgt voor een andere afwijking in je borst. 

Is er bij jou LCIS vastgesteld? Dan is de kans dat je borstkanker krijgt een klein beetje groter, maar niet zoveel dat het nodig is om het te behandelen. Dit is dus anders dan bij DCIS. Meestal stelt de arts wel voor om ieder jaar een controle-onderzoek van je borsten te doen met een mammografie

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-vrouw

Dr. Carmen van der Pol

Borstkankerchirurg, Alrijne Ziekenhuis

Illustratie mannen

Mannen die borstkanker hebben (gehad)

Illustratie mannen

Projectgroep mannenmetborstkanker.nl

illustratie-deskundige-man

Tom Bootsma

Onderzoeker, Nederlands Kanker Instituut (NKI)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2023