Leven met pijn

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Pijn kan invloed hebben op je leven en op hoe je je voelt. Praat met je (huis)arts of verpleegkundige over je pijn en wat pijn met je doet. Samen kunnen jullie kijken wat er nodig is om de gevolgen van pijn te verminderen.

Je kunt somber, angstig of verdrietig worden van pijn. Hierdoor kun je nog meer pijn ervaren, met meer psychische klachten tot gevolg. Emoties en pijnklachten kunnen elkaar op deze manier steeds meer versterken. 

De pijn kan ook er toe leiden dat je je zorgen maakt over de vooruitzichten van je ziekte en gaat piekeren.

Misschien doe je minder door de pijn, slaap je slecht, of heb je minder sociale contacten. Heb je weinig afleiding, dan is het moeilijk om aan iets anders te denken dan aan de pijn. De pijn kan dan je leven gaan beheersen.

Wat kun je doen?

Je kunt proberen de gevolgen van pijn te doorbreken. Praat met je (huis)arts of verpleegkundige over je pijn en wat het met je doet. Samen kunnen jullie kijken wat er nodig is om de gevolgen van pijn te verminderen.

Pijn in de nacht

Veel mensen hebben ‘s nachts meer pijn, want dan is er minder afleiding. Bang zijn voor pijn of alles rond je ziekte en daarover piekeren, kan je nachtrust nog eens extra verstoren. 

Door een slechte nachtrust gaat je conditie achteruit. Hierdoor heb je overdag misschien ook meer pijn. 

Wat kun je doen?

  • Vaak helpt het om te ontspannen voordat je gaat slapen. Bijvoorbeeld door naar muziek te luisteren, een ontspanningsoefening te doen of een warm bad te nemen. 
  • Bespreek de pijnstilling voor de nacht met je arts.

Tips voor je naasten

Heeft pijn veel invloed op je dagelijks leven, dan moeten ook je partner, familie en vrienden hier rekening mee houden. Dit is niet altijd makkelijk. Het vraagt van iedereen aanpassingen. 

Beseffen de mensen in je omgeving onvoldoende wat de pijn met je doet, probeer dit dan uit te leggen. Maak ook duidelijk dat je daardoor minder aankunt, zodat ze hier rekening mee houden. Bijvoorbeeld bij het maken van afspraken of het plannen van activiteiten.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige

Bianca Kramp, MANP

Verpleegkundig specialist, Rijnstate Pijncentrum

illustratie-arts-man

Dr. Alexander de Graeff

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding

Laatste update: mei 2019