Pijn bij kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je pijn door kanker? Vertel het aan je arts. Vaak is pijn te behandelen. Bijvoorbeeld met pijnstillers, zoals morfine. Soms kunnen andere behandelingen helpen.

Veel mensen met kanker hebben pijn. Pijn door de kanker zelf of door de behandeling. Soms verdwijnt de pijn na een paar dagen, weken of maanden. Soms is de pijn blijvend.

Wat kun je doen bij pijn?

Heb je pijn, vertel dit dan aan je arts of verpleegkundige. Deze kan samen met je kijken welke behandelingen er zijn om je pijn te verminderen of draaglijker te maken. 
Lees ook: het gesprek met je arts voorbereiden.

Pijn bij kanker

Tips voor omgaan met pijn door kanker 

Soms helpt het om je activiteiten aan te passen, je dagritme te veranderen of te praten over pijn. Bekijk ook de tips voor omgaan met pijn.

Behandeling van pijn bij kanker

Vaak schrijft de arts pijnstillers voor om de pijn te onderdrukken. Als je veel pijn hebt, is dat bijvoorbeeld morfine. Als het mogelijk is, neemt de arts de oorzaak van de pijn weg.  Lees ook: pijnbestrijding bij kanker 

Gewone pijnstillers helpen nauwelijks bij pijn door zenuwschade. Heb je last van zenuwpijn, dan kun je andere medicijnen krijgen tegen de pijn. Lees verder over de behandeling van zenuwpijn.

Er zijn ook andere behandelingen die de pijn kunnen verlichten. Lees verder over de behandeling van pijn bij kanker zonder pijnstillers

Dingen die van invloed kunnen zijn op pijn

Angst, gespannenheid, eenzaamheid of twijfels aan de zin van het bestaan kunnen invloed hebben op pijn. Misschien heb je het gevoel dat je niet serieus wordt genomen. Of heb je zorgen, bijvoorbeeld over je relatie of je werk. Of ben je bang om dood te gaan. Ook dit soort gevoelens en omstandigheden kunnen de pijn erger maken.

Herken je iets van deze gevoelens of omstandigheden? Erover praten kan helpen. Bijvoorbeeld met een maatschappelijk werker, geestelijk verzorger of psycholoog. Deze kan je helpen met het omgaan met gevoelens of je ondersteunen bij het oplossen van problemen. Hierdoor ga je je vaak beter voelen. En meestal ervaar je dan minder pijn.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-verpleegkundige

Bianca Kramp, MANP

Verpleegkundig specialist, Rijnstate Pijncentrum

illustratie-arts-man

Dr. Alexander de Graeff

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2022