Blaaskanker

Opslaan

Wat is blaaskanker?

Blaaskanker is kanker van de blaas. De blaas zit in de onderbuik. Het is het orgaan dat urine opvangt en vasthoudt tot het moment dat je moet plassen.

Bij blaaskanker gaat het meestal om een urotheelcarcinoom. Deze vorm van blaaskanker ontstaat vanuit epitheelcellen in het slijmvliesweefsel (urotheel) van de blaas. 

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

Klachten bij blaaskanker

Bloed in de urine is het meest voorkomende symptoom bij blaaskanker. Pijn bij het plassen en vaak moeten plassen zijn andere klachten die veel voorkomen. Lees meer over de symptomen van blaaskanker.

Risicofactoren van blaaskanker

Roken is de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van blaaskanker. Ook bepaalde giftige stoffen vergroten de kans op blaaskanker. Lees verder over de risicofactoren van blaaskanker.

Soorten blaaskanker

Blaaskanker is onder te verdelen in:

  • Niet-spierinvasieve blaaskanker (oppervlakkige blaaskanker): de kankercellen zitten alleen in het slijmvliesweefsel van de blaas.
  • Spierinvasieve blaaskanker: de tumor is doorgegroeid in de spierlaag van de blaas.

Bij blaaskanker kan ook sprake zijn van een carcinoma in situ (cis).

Lees verder over deze soorten blaaskanker.

Groeiwijze van een blaastumor

Blaastumoren kunnen op verschillende manieren groeien: 

  • als een platte of vlakke, fluweelachtige afwijking van het slijmvlies. Soms is deze een beetje rood. Een carcinoma in situ groeit vaak op deze manier.  
  • als een klein gezwel in de vorm van een druiventros of bloemkool. Het gezwel steekt de blaasholte in en is met een dun steeltje verbonden aan de blaaswand. Vaak is dit bij een niet-spierinvasieve tumor.
  • als een solide gezwel dat in de blaasholte steekt en met een stevige, brede steel vastzit aan de blaaswand. Bijvoorbeeld bij een spierinvasieve tumor. Solide betekent vast, stevig.

Zo kan blaaskanker eruit zien

Uitgezaaide blaaskanker

Als de tumor in de diepere lagen van de blaaswand groeit, kunnen cellen losraken van de tumor. Deze cellen kunnen ergens anders in het lichaam gaan zitten en verder uitgroeien. Dit zijn uitzaaiingen. Blaaskanker kan bijvoorbeeld uitzaaien naar de lever, longen of botten.

Cijfers over blaaskanker

  • In 2018 kregen bijna 6.800 mensen voor het eerst de diagnose blaaskanker.
  • Blaaskanker komt ongeveer 3 keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
  • Niet-spierinvasieve blaaskanker komt vaker voor dan spierinvasieve blaaskanker.
  • De meeste mensen met blaaskanker zijn ouder dan 50 jaar. Patiënten zijn meestal rond de 70 jaar oud als de ziekte bij hen wordt ontdekt.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2019

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Namens de Nederlandse Vereniging van Urologen, dr. A.M. Leliveld-Kors