Kijkonderzoek van de baarmoeder

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Soms geeft het eerder afgenomen weefsel bij de micro-curettage onvoldoende informatie om de diagnose te stellen. Of is de micro-curettage niet gelukt. Dan krijg je een kijkonderzoek van de baarmoeder.

De medische naam voor kijkonderzoek van de baarmoeder is hysteroscopie.

Hoe gaat een kijkonderzoek van de baarmoeder?

Bij het kijkonderzoek onderzoekt de arts de wand van de baarmoeder. Hij of zij gebruikt hiervoor een dunne buis waaraan een kleine camera zit: de scoop. De arts brengt de buis via de vagina en de baarmoedermond in de baarmoeder. Zo kan de arts gericht zoeken naar afwijkend weefsel of een mogelijke tumor.

Biopsie

Tijdens het onderzoek kan de arts een klein stukje weefsel wegnemen. Dit heet een biopsie. De patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop. Met de uitslag kan de arts met zekerheid zeggen of de tumor goedaardig of kwaadaardig is, en om wat voor soort tumor het gaat.  Vaak kan de arts ook inschatten of de tumor laaggradig of hooggradig is.

Dit onderzoek krijg je meestal op de polikliniek. Als het nodig is, krijg je een plaatselijke verdoving. Heel soms ga je hiervoor onder lichte narcose. Je mag weer naar huis als je goed genoeg bent hersteld. Vaak is dat nog dezelfde dag.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Carien Creutzberg

Radiotherapeut, LUMC

Illustratie vrouwen

Vrouwen die baarmoederkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2021