Behandeling bij baarmoederkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij baarmoederkanker. Samen met je arts bespreek je wat in jouw situatie de beste behandeling is.

Als er baarmoederkanker bij je ontdekt is, bespreekt de arts met je welke mogelijkheden er zijn voor de behandeling. Dit heet het behandelplan.

Bij baarmoederkanker krijg je bijna altijd een operatie. Vaak is dit voldoende, maar soms is nog een aanvullende behandeling nodig. Meestal is dat bestraling, soms ook chemotherapie. Als je in dezelfde periode chemotherapie en bestraling krijgt, heet dit chemoradiatie.

Is de ziekte uitgezaaid naar de lymfeklieren in het bekken, dan verwijdert de arts tijdens de operatie ook de lymfeklieren in het bekken. Dit heet een lymfeklierdissectie.

Wat kun je zelf doen tijdens de behandeling van baarmoederkanker?

Als je rookt, is het aan te raden om te stoppen met roken. Daarmee verminder je de kans op complicaties na de operatie, zoals een wondinfectie of problemen met de bovenste luchtwegen. Ook voor je herstel na de behandeling van baarmoederkanker is het belangrijk dat je niet rookt. 

Vind je het moeilijk om te stoppen met roken? Dan is het goed om te weten dat je hulp kunt krijgen bij het stoppen met roken.

Een goede conditie is ook belangrijk. Je herstelt namelijk het beste van de behandeling wanneer je je conditie op peil weet te houden. Dat valt soms niet mee. Hier lees je wat je kunt doen om je conditie goed te houden.

Verder is het belangrijk om tijdens en na de behandeling gezond, gevarieerd en eiwitrijk te eten en op een gezond gewicht te blijven. 

Lees meer over:
•    voeding tijdens de behandeling
•    voeding na de behandeling 

Kinderwens en baarmoederkanker

Heb je een kinderwens en is de kanker heel vroeg ontdekt (stadium 1a)? Dan kan de arts samen met jou besluiten de operatie uit te stellen. Je krijgt dan een hormonale behandeling en je blijft onder strenge controle. 

Krijg je anti-hormonale therapie, dan is het belangrijk dat je arts hierover overlegt met een ziekenhuis dat is gespecialiseerd in gynaecologische kanker.

Ziekenhuizen voor baarmoederkanker

In welk ziekenhuis je het beste terecht kunt voor de behandeling, hangt af van: 

Als het nodig is, verwijst de arts je door naar een gespecialiseerd ziekenhuis.
 

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Behandeling van teruggekeerde baarmoederkanker

Na de eerste behandelingen van baarmoederkanker is er een kleine kans dat de ziekte terugkomt. Ook als baarmoederkanker terugkomt, kun je soms nog genezen. Daarvoor zijn een operatie en/of bestraling nodig. 

Als je niet meer kunt genezen, is er vaak nog wel een behandeling mogelijk om de kanker terug te dringen en de tijd zonder terugkeer of groei van de kanker te verlengen. Je hoort van de arts welke behandeling bij jouw situatie past.

Lees verder over de behandeling van teruggekeerde baarmoederkanker.

Behandeling van uitgezaaide baarmoederkanker

Heb je baarmoederkanker die ver is doorgegroeid of met uitzaaiingen naar andere organen? Dan is genezing vaak niet meer mogelijk. De arts kan een behandeling voorstellen die de ziekte kan remmen. Dit heet een palliatieve behandeling. De arts bespreekt met je welke behandeling het beste bij jouw situatie past.

Soms adviseert de arts opnieuw een operatie. Andere behandelmogelijkheden zijn chemotherapie, bestraling en anti-hormonale therapie. Vaak krijg je een combinatie van deze behandelingen. 

Misschien twijfel je over een behandeling. Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling wilt. Bespreek dit met je arts.

De zorg die je krijgt, heet palliatieve zorg. Hierbij is veel aandacht voor kwaliteit van leven en voor een goede afronding van het leven. Je arts overlegt met je wat in jouw situatie de beste zorg is. Lees verder over palliatieve zorg.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen voor baarmoederkanker

Soms kun je een behandeling krijgen waar nog onderzoek naar wordt gedaan. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts naar de mogelijkheden. Hij of zij kan je vertellen of er trials zijn en of je hiervoor in aanmerking komt. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Carien Creutzberg

Radiotherapeut, LUMC

Illustratie vrouwen

Vrouwen die baarmoederkanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2021