Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Opslaan

Vrouwen tussen de 30 en 60 in Nederland krijgen elke 5 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Bij dit bevolkingsonderzoek maakt de huisarts of de assistente een uitstrijkje. Met dit onderzoek kan al vroeg worden ontdekt of een vrouw baarmoederhalskanker of een voorstadium daarvan heeft. Door het opsporen en behandelen van een voorstadium kan baarmoederhalskanker voorkomen worden.

Het uitstrijkje wordt eerst onderzocht op hoog risico humaan papillomavirus (hrHPV). HPV is het virus dat op lange termijn baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Als het virus niet aanwezig is (HPV-negatief) is er vrijwel geen risico op een voorstadium. Als dit virus wel aanwezig is, wordt ook meteen gekeken of er afwijkende cellen uit de baarmoederhals in het uitstrijkje zitten. Dat kan namelijk betekenen dat er een voorstadium aanwezig is. Maar dat hoeft niet. Lang niet iedereen die HPV positief is, heeft een voorstadium of krijgt er een. Je lichaam is het virus misschien nog aan het opruimen.

Ben je 40 of 50 jaar en komt uit het onderzoek dat je geen HPV hebt? Dan ontvang je 10 jaar later weer een nieuwe uitnodiging. Op deze leeftijd is de kans uiterst klein dat je baarmoederhalskanker krijgt in de eerste 10 jaar na een negatieve HPV-test.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Bekkers, R.L.M. (gynaecoloog), Dr. Linden, van der, J.C. (patholoog)