Vaginaal onderzoek bij baarmoederhalskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Na de diagnose baarmoederhalskanker krijg je een vaginaal onderzoek. Dit onderzoek bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

  • Inwendig onderzoek: speculumonderzoek (uitstrijkje), vaginaal toucher en eventueel een rectaal toucher
  • Inwendige echo

Tijdens deze onderzoeken lig je op speciale stoel met beensteunen of op een bed met een kussen onder de billen.

Zie je erg op tegen dit onderzoek, bespreek dit dan van tevoren met de arts of verpleegkundige.

Inwendig onderzoek en uitstrijkje

Na het uitwendig onderzoek brengt de arts een speculum in de vagina. Een ander woord voor speculum is eendenbek. Op deze manier kan de arts de baarmoedermond en de vagina goed bekijken en bepalen hoe groot de tumor is. De arts kan ook beoordelen of de tumor in de vagina is gegroeid. Is het onderzoek klaar, dan verwijdert de arts het speculum.

Het onderzoek kan gevoelig zijn. Na het onderzoek kun je een beetje bloed verliezen.

Vaginaal toucher

Nadat de arts het speculum heeft verwijderd, brengt hij of zij 1 of 2 vingers in de vagina. De arts legt de andere hand op je buik. Zo krijgt de arts een indruk van de ligging en de grootte van de organen onder in je buik, zoals de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken. Ook kan de arts de grootte van de tumor beoordelen. Dit onderzoek heet het vaginaal toucher. Het doet meestal geen pijn, maar kan wel gevoelig zijn.

Rectaal-vaginaal toucher

Soms brengt de gynaecoloog 1 vinger via de anus in de endeldarm en tegelijk 1 vinger in de vagina. Zo onderzoekt de arts de omgeving van de baarmoeder en baarmoederhals. Vooral de ophangbanden (parametrium) van de baarmoeder zijn op deze manier goed te beoordelen. 

De arts beoordeelt ook of de endeldarm normaal aanvoelt. De endeldarm is het laatste stukje van de dikke darm, vlak voor de anus.
Veel vrouwen ervaren dit als een vervelend onderzoek.

Inwendige echo

De gynaecoloog maakt meestal ook een inwendige echo. Hij of zij brengt de speciale echokop een klein stukje in de vagina. Op een beeldscherm kan de arts de baarmoeder en de eierstokken bekijken. Soms zal de arts ook de tumor in de baarmoederhals opmeten.

Het onderzoek heet ook wel een vaginale echoscopie. Het duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Dit kan vervelend aanvoelen, maar doet meestal geen pijn.

Colofon

Met medewerking van

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

Dr. Ramon Smolders

Gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020