Hyperthermie bij baarmoederhalskanker

Opslaan

Hyperthermie is de behandeling van kanker met warmte. Tijdens deze behandeling lig je in een speciaal apparaat, dat de tumor verwarmt tot 40 à 45 °C. Gezonde cellen kunnen beter tegen deze temperatuur dan kankercellen. De kankercellen gaan dood of zijn daarna gevoeliger voor andere behandelingen. 

De plek die is verwarmd, wordt 60 tot 90 minuten op de juiste temperatuur gehouden. Het kan warm zijn, maar doet geen pijn.  

Wanneer hyperthermie bij baarmoederhalskanker? 

Hyperthermie kan een behandeling zijn als je niet geopereerd kunt worden en chemoradiatie een minder goede optie is. Je krijgt de behandeling dan in combinatie met bestraling. Hyperthermie maakt de kankercellen gevoeliger voor de bestraling. 

Bestraling met hyperthermie kan ook een behandeling zijn bij terugkeer van baarmoederhalskanker na behandeling.

Soms is hyperthermie ook mogelijk als palliatieve behandeling: om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Dan is het vaak een behandeling in combinatie met chemotherapie.

Je kunt hyperthermie alleen krijgen in gespecialiseerde ziekenhuizen. 

Bijwerkingen van hyperthermie 

Soms ontstaat er een verbranding onder de huid of een verbranding in het spierweefsel. Hierdoor kan het pijn doen als je de plek aanraakt of als je beweegt. Dit duurt een paar dagen.

De meeste mensen zijn moe na de behandeling. Deze vermoeidheid verdwijnt meestal na een paar uur of na een nacht slapen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Cor de Kroon, gynaecoloog-oncoloog, LUMC, Dr. Ramon Smolders, gynaecoloog-oncoloog, Erasmus MC