Chemotherapie bij baarmoederhalskanker

Opslaan

Is je behandeling in opzet genezend, dan krijg je vaak chemotherapie in combinatie met bestraling. Dit heet chemoradiatie. De chemotherapie versterkt het effect  van de bestraling.

Je kunt ook chemotherapie krijgen om:

  • De tumor te verkleinen. De operatie die je daarna krijgt is dan beter is uit te voeren. Dit gebeurt vooral in het kader van wetenschappelijk onderzoek.
  • De klachten te verminderen of de ziekte te remmen. Dit krijg je vooral als de ziekte reeds vergevorderd is, en niet meer te genezen.

Krijg je een combinatie van bestraling en chemotherapie? Dan krijg je de chemokuur meestal 1 keer per week in de periode dat je dagelijks uitwendig bestraald wordt. Hiervoor moet je 1 tot 2 dagen in het ziekenhuis blijven.

Bijwerkingen chemotherapie bij baarmoederhalskanker

Je kunt last hebben van de volgende bijwerkingen:

  • haaruitval
  • misselijkheid en overgeven
  • darmklachten
  • een verhoogd risico op infecties en bloedingen
  • vermoeidheid

Ben je misselijk of geef je veel over? Dan kun je hier meestal medicijnen voor krijgen. Vraag je arts hiernaar.

Of en hoeveel last je krijgt van de bijwerkingen, hangt onder meer af van het soort en de hoeveelheid medicijnen die je krijgt.

Ben je klaar met de chemokuur, dan worden de bijwerkingen meestal minder. Maar je kunt na de behandeling nog lang moe blijven.

Bijwerkingen chemoradiatie

Krijg je een combinatie van bestraling met chemotherapie? Dan ben je waarschijnlijk erg moe door de behandeling. Meestal verlies je bij deze gecombineerde behandeling weinig haar. 

Onvruchtbaarheid

Door de cytostatica kun je onvruchtbaar worden. Soms is dit blijvend. Je wordt zeker onvruchtbaar als je chemotherapie krijgt in combinatie met bestraling van de eierstokken.

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2015

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Bekkers, R.L.M. (gynaecoloog), Dr. Bloemers, C.W.M. (radiotherapeut)