Gevolgen van longkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Je kunt nog jaren na de behandeling last hebben van de gevolgen van de behandeling, zoals vermoeidheid en kortademigheid. Je kunt hierbij hulp krijgen.

Lees op deze pagina verder over:

Op een andere pagina lees je over leven met uitgezaaide longkanker.

Bekijk ook de Activiteiten voor mensen met kanker (Activiteitenagenda).

Kortademigheid en benauwdheid bij longkanker

Tijdens en na de behandeling van longkanker kun je last hebben van kortademigheid en een benauwd gevoel. Soms is een behandeling mogelijk. Lees verder over kortademigheid en benauwdheid bij longkanker.

Vermoeidheid en longkanker

Bijna alle mensen met longkanker hebben tijdens en na de behandeling van longkanker last van vermoeidheid.

Meestal neemt de vermoeidheid na de behandelingen geleidelijk af. Maar soms gaat de vermoeidheid niet over. Het is een klacht die heel vaak voorkomt bij mensen met kanker.

Lees de uitgebreide informatie over chronische vermoeidheid bij kanker. En bekijk de tips bij vermoeidheid.

Pijn door longkanker

Heb je pijn door longkanker? Bespreek het met je arts of verpleegkundige. Samen kunnen jullie kijken of er een behandeling is, bijvoorbeeld met bestraling of pijnstillers.

Zelf kun je misschien ook een aantal dingen doen om de pijn te verminderen of draaglijk te maken. Bekijk de tips voor het omgaan met pijn.

Problemen met geheugen en concentratie bij longkanker

Je kunt tijdens en na de behandeling problemen krijgen met nadenken, dingen onthouden en je aandacht ergens bijhouden. Meestal gaan dit soort klachten vanzelf weer over, maar sommige mensen blijven er last van houden.

Deze klachten heten ook wel ‘cognitieve klachten’. Bekijk de tips voor het omgaan met cognitieve problemen.

Neuropathie en longkanker

Door de behandeling met chemotherapie of doelgerichte therapie kun je last krijgen van neuropathie. Je voelt dan prikkelingen of tintelingen, of hebt een doof of veranderd gevoel in je handen en voeten, of pijn in je handen en voeten. Lees meer over neuropathie door chemotherapie.

Zelf kun je helaas niet veel doen om de neuropathie te verminderen. Wel kun je een aantal dingen proberen om minder last te hebben van de klachten. Lees de tips bij neuropathie en de tips bij neuropathie aan de voeten.

Blijf je pijn houden, vraag dan om een verwijzing naar een pijnpoli (pijnbehandelcentrum).

Veranderingen op het gebied van seksualiteit en intimiteit

Longkanker en de behandeling ervan kunnen invloed hebben op je seksleven en op intimiteit.

Bespreek met je partner wat er voor jullie beiden veranderd is. Probeer samen een nieuwe manier te vinden om hiermee om te gaan.

Je huisarts, behandelend arts of verpleegkundige kunnen je tips en adviezen geven. Als je wilt, kunnen ze een verwijzing geven naar een seksuoloog.

Meer informatie lees je op deze pagina’s:

Somberheid en depressie bij longkanker

Somberheid en depressie komen veel voor bij mensen met kanker.

Heb je veel last van dit soort klachten? Dan kan een psycholoog of een psychotherapeut je misschien helpen. Een depressie is vaak goed te behandelen.

Als je je fit voelt, krijgen depressieve klachten minder de ruimte. Genoeg slapen, minimaal een half uur per dag bewegen, gezond eten en drinken (geen alcohol en drugs) kunnen dan goed helpen.

Als het nodig is, zijn er ook medicijnen die de stofwisseling van je hersenen weer in balans brengen (antidepressiva). Bespreek met je arts of je een verwijzing kunt krijgen.

Kans op hart- en vaatziekten bij longkanker

Word je bestraald in je borststreek? Dan kan dat schadelijk zijn voor de cellen van je hart en je kransslagaders.

De kans op hart- en vaatziekten door bestraling hangt af van de totale hoeveelheid straling die je krijgt en de plaats of het gebied dat bestraald wordt. Daarnaast speelt mee of je zelf risicofactoren voor hart- en vaatziekten hebt, bijvoorbeeld overgewicht of een erfelijke aanleg.

Het risico op schade aan hart en vaten is hoger wanneer je naast bestraling van de borst ook nog chemotherapie of doelgerichte therapie krijgt. Bij de meeste mensen duurt het 10 tot 15 jaren voordat ze klachten krijgen.

Lees verder over hart- en vaatziekten na de behandeling van kanker.

Activiteiten voor mensen met kanker (Activiteitenagenda)

Misschien vind je het fijn om een activiteit te doen, speciaal voor mensen die te maken hebben met kanker. In de Nationale Activiteitenagenda op kanker.nl vind je hier een overzicht van.

Denk aan activiteiten van IPSO centra, kennismakingslessen van creatief therapeuten, wandelgroepen, oncologische fysio, lezingen van ziekenhuizen en bijeenkomsten van patiëntenorganisaties.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Annemarie Becker-Commissaris

Dr. Annemarie Becker-Commissaris

Longarts, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Logo Longkanker Nederland

Longkanker Nederland

Patiëntorganisatie

Website

Illustratie mensen

Mensen die longkanker hebben (gehad)

Logo NVALT

NVALT - Sectie Oncologie

Beroepsvereniging longartsen
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2022