Nieuwe ontwikkelingen bij longkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Het onderzoek rond longkanker richt zich op een eerdere diagnose van de ziekte en het verbeteren van de behandelingen. Ook zoeken artsen naar manieren om te voorspellen welke patiënten het meeste baat hebben bij een bepaalde behandeling.

Bevolkingsonderzoek longkanker

Voor een aantal kankersoorten zoals borstkanker en darmkanker is er in Nederland een bevolkingsonderzoek. Met een bevolkingsonderzoek kan kanker eerder opgespoord worden. Artsen en wetenschappers zoeken nu uit of er ook een bevolkingsonderzoek voor longkanker kan komen. Longkanker Nederland pleit ook voor een bevolkingsonderzoek longkanker. Lees meer.

Longkanker wordt meestal pas laat ontdekt. Bij de helft van de mensen die de diagnose krijgen, is de ziekte op dat moment al uitgezaaid. Met een bevolkingsonderzoek hopen artsen de ziekte eerder te kunnen opsporen, zodat er minder mensen aan longkanker overlijden.

Onderzoek naar immunotherapie bij longkanker

Het is nog niet goed van tevoren te voorspellen of immunotherapie bij iemand aanslaat. Wetenschappers bekijken of de aanwezigheid van het eiwit PD-L1 op de tumor kan voorspellen of de immunotherapie gaat werken.

Naast PD-L1 zijn er mogelijk meer factoren die de werking van immunotherapie kunnen voorspellen. Ook hier wordt momenteel veel onderzoek naar gedaan.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Annemarie Becker-Commissaris

Dr. Annemarie Becker-Commissaris

Longarts, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Logo Longkanker Nederland

Longkanker Nederland

Patiëntorganisatie

Website

Illustratie mensen

Mensen die longkanker hebben (gehad)

Logo NVALT

NVALT - Sectie Oncologie

Beroepsvereniging longartsen
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2022