Palliatieve zorg

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Heb je gehoord dat je niet meer beter wordt, dan kun je palliatieve zorg krijgen. Deze zorg heeft als doel om je leven draaglijker en comfortabeler te maken, door lijden te voorkomen of te verlichten. De zorg kan weken, maanden of jaren duren. Palliatieve zorg is niet gericht op genezing. 

Palliatieve zorg wordt vaak verward met zorg in de laatste fase, maar palliatieve zorg is breder. Het betreft de fase vanaf het moment dat je hoort dat je niet meer beter wordt. Het gaat hierbij niet alleen om degene die ziek is, maar ook om familie en naasten.

Wat houdt palliatieve zorg in?

Palliatieve zorg bestaat uit:

  • Lichamelijke zorg: zorg met als doel het verminderen van lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld pijn, misselijkheid en/of braken, vermoeidheid, benauwdheid, diarree.
  • Psychologische zorg: hulp bij het verwerken van gevoelens zoals angst, somberheid en verdriet.
  • Sociale zorg: hulp bij problemen met relaties en bij het verwerken van de verliezen die je ervaart op het gebied van onder andere werk, status of inkomen. 
  • Spirituele zorg: hulp bij levensvragen. Voorbeelden zijn: Hoe kijk ik tegen de dood aan? Waar kan ik troost, kracht en inspiratie uithalen?

Lees ook: Hoe wordt palliatieve zorg vergoed?

Video over palliatieve zorg

Deze video legt uit wat palliatieve zorg is. De video is gemaakt voor verzorgenden, maar kan ook interessant zijn voor patiënten en naasten. 

Palliatieve terminale zorg

Palliatieve terminale zorg is palliatieve zorg in de laatste fase van je leven. De dood is dan heel dichtbij. Lees meer over palliatieve terminale zorg.

Colofon

Met medewerking van:

Logo Stichting Fibula

Stichting Fibula

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2016