DNA-onderzoek bij longkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij longkanker laat de arts steeds vaker DNA-onderzoek doen. Met dit onderzoek wil de longarts weten of er bepaalde afwijkingen in het DNA van de kankercellen zitten.

Voor een aantal van deze DNA-afwijkingen zijn er namelijk medicijnen beschikbaar. Die medicijnen heten doelgerichte therapie. Ze werken specifiek tegen de afwijkingen in het DNA.

Lees meer over doelgerichte therapie bij longkanker.

Renée over DNA-onderzoek bij longkanker

In deze video vertelt Renée hoe DNA-onderzoek uitwees welke behandeling het meest geschikt is.

Wanneer DNA-onderzoek bij longkanker?

DNA-onderzoek is mogelijk als je uitgezaaide longkanker hebt. Ook de soort longkanker maakt iets uit, en of je gerookt hebt.

De longarts kan een DNA-onderzoek aanvragen als je uitgezaaide niet-kleincellige longkanker hebt. En het gaat hier met name om een bepaalde soort longkanker, een adenocarcinoom. Of om een plaveiselcelcarcinoom, maar alleen als je niet of weinig hebt gerookt. Lees verder over de soorten longkanker.

Mensen met een plaveiselcelcarcinoom die roken of gerookt hebben, komen in aanmerking voor immunotherapie. Dan is DNA-onderzoek niet nodig.

Bij kleincellige longkanker komen deze specifieke afwijkingen in het DNA niet voor. DNA-onderzoek heeft dan ook geen zin.

Hoe gaat DNA-onderzoek bij longkanker?

Voor het DNA-onderzoek zijn er kankercellen nodig. De arts kan kankercellen laten halen uit:

  • Het weefsel van de biopsie
  • Het vocht van de longpunctie
  • Wat bloed – bij uitgezaaide kanker zit er DNA van kankercellen in het bloed

Dit gaat naar het laboratorium. Daar wordt het DNA uit de kankercellen gehaald en onderzocht op specifieke afwijkingen.

Uitslag van het DNA-onderzoek bij longkanker

Bij het DNA-onderzoek laat de arts afwijkingen onderzoeken in 12 genen. Een gen is een stukje DNA dat een bepaalde functie heeft. Een afwijking in 1 van deze genen kan ervoor zorgen dat er kanker ontstaat.

Deze 12 genen zijn: EGFR, KRAS, ALK, ROS1, BRAF, RET, MET, HER2, NTRK1, NTRK2, NTRK 3 en NRG. Aan de arts kun je vragen of deze genen ook bij jou onderzocht zijn.

Van sommige genen komen DNA-afwijkingen in longkankercellen vaker voor. Dit zijn EGFR en KRAS. Bij een afwijking in het EGFR-gen die veel voorkomt, kun je een behandeling met een specifieke doelgerichte therapie krijgen. Dat kan vaak in je eigen ziekenhuis.

Voor de meeste afwijkingen in het KRAS-gen is helaas geen doelgericht medicijn beschikbaar. Dan krijg je een behandeling met immunotherapie, eventueel samen met chemotherapie.

Afwijkingen in andere genen zijn meer zeldzaam. Het gaat dan om een afwijking in 1 van de volgende genen: ALK, ROS1, BRAF, RET, MET, HER2, NTRK1/2/3 of NRG. Of om een afwijking in EGFR die niet vaak voorkomt. In al deze gevallen is er sprake van een zeldzame afwijking in het DNA van kankercellen.

Verwijzing naar een gespecialiseerd ziekenhuis

Is bij jou een zeldzame afwijking in het DNA van de longkankercellen gevonden? Dan is het belangrijk dat je naar een gespecialiseerd ziekenhuis gaat. In deze ziekenhuizen hebben artsen meer ervaring met de behandeling van deze zeldzame DNA-afwijkingen.

Je kunt in 1 van de volgende ziekenhuizen terecht:

  • Amsterdam UMC (locatie VuMC)
  • Antoni van Leeuwenhoek
  • Erasmus MC
  • Maastricht UMC+
  • Radboudumc
  • UMCG

Vraag je longarts om een verwijzing.

Het DNA-onderzoek gaat niet over erfelijke aanleg

Met het DNA-onderzoek laat de arts het DNA van de kankercellen zelf onderzoeken. Hierbij wordt niet gekeken naar een erfelijke aanleg voor kanker. De afwijkingen in het DNA van de longkankercellen zijn dus niet erfelijk.

Longkanker ontstaat meestal door roken, en soms door een andere longziekte of bepaalde stoffen. Voor zover bekend, bestaat er geen erfelijke aanleg voor longkanker. Bekijk de uitgebreide informatie over de risicofactoren voor longkanker.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Anthonie van der Wekken

Longarts, UMCG

Illustratie mensen

Mensen die longkanker hebben (gehad)

Logo Longkanker Nederland

Longkanker Nederland

Patiëntorganisatie
Website

Logo NVALT

NVALT - Sectie Oncologie

Beroepsvereniging longartsen
Website

Foto Ed Schuuring

Prof. dr. Ed Schuuring

Klinisch moleculair bioloog in de pathologie, UMCG

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2021