Onderzoeken

Endo-echografie bij longkanker

Opslaan

Denkt de arts dat er uitzaaiingen in de lymfeklieren zijn, dan kunt u een endo-echografie krijgen. Dit is een combinatie van een kijkonderzoek en een onderzoek met geluidsgolven.

Met de endo-echografie kan de arts vaststellen of de longkanker is uitgezaaid naar de lymfeklieren in het mediastinum. Dit is de ruimte tussen de longen. Meestal wordt er in de lymfeklieren geprikt om te onderzoeken of er kankercellen inzitten.

Wat is een endo-echografie?

Een endo-echografie is een combinatie van een endoscopie met een echografie. Met een endoscopie kijkt de arts met cameraatje aan een slang in uw lichaam. Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven.

Met dit onderzoek kan de arts een aantal dingen vaststellen:

  • de plaats en grootte van de tumor
  • of en hoever de tumor is doorgegroeid in de omgeving
  • of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren in de directe omgeving van de tumor
  • of er uitzaaiingen op andere plaatsen zijn

Een endo-echografie heet ook wel een endosonografie of een endoscopische ultrasonografie (EUS).

Hoe gaat een endo-echografie?

De arts schuift via uw mond een dunne buis of slang in de slokdarm. Afhankelijk van de plaats van de tumor kan de arts de slang doorschuiven tot aan de maag of twaalfvingerige darm.

Zo’n slang heet een endo-echoscoop of EUS. Het uiteinde van de slang bevat een lampje, camera en echo-apparaatje. Dit apparaatje zendt geluidsgolven uit. Deze golven hoort u niet, maar de weerkaatsing (echo) ervan maakt organen en/of weefsels zichtbaar op een beeldscherm.

Op deze manier is het mogelijk om heel dicht bij de organen te komen en veel details zien. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen op foto’s.

Ook kan de arts via de endo-echoscoop wat weefsel weghalen voor onderzoek. Een patholoog bekijkt de cellen onder de microscoop.

Voorbereiding

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u een paar uur van te voren niets eet of drinkt, zodat uw maag leeg is. Vindt het onderzoek in de middag plaats, dan mag u soms licht ontbijten.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Longkanker Nederland