Immunotherapie bij longkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Immunotherapie is vooral bedoeld voor mensen met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker. Immunotherapie kan dan soms het leven verlengen. Mensen met uitgebreide longkanker (stadium 3) krijgen vaak ook immunotherapie, na de chemoradiatie.

Als eerste behandeling bij uitgezaaide longkanker

Bij uitgezaaide niet-kleincellige longkanker kun je immunotherapie krijgen als eerste behandeling. Vaak is dat in combinatie met chemotherapie. Soms krijg je alleen immunotherapie. De arts zal dit met je bespreken.

Als tweede behandeling bij uitzaaiingen

Immunotherapie wordt ook gegeven als tweede behandeling. Als je eerder een behandeling met chemotherapie hebt gehad, maar daar geen baat meer bij hebt, kun je immunotherapie krijgen.

Welke medicijnen zijn beschikbaar?

Voor uitgezaaide niet-kleincellige longkanker zijn er 3 medicijnen beschikbaar:

  • nivolumab (Opdivo®)
  • pembrolizumab (Keytruda®)
  • atezolizumab (Tecentriq®)

De arts zal met je bespreken welk medicijn in jouw situatie het beste past. En of een combinatie met andere medicijnen nodig is, zoals chemotherapie.

Video-animaties over de werking en bijwerkingen van immunotherapie bij longkanker

Van deze doelgerichte medicijnen zijn Kijksluiter-video's beschikbaar. Hierin zie je hoe ze medicijnen werken, en welke bijwerkingen je ervan kunt krijgen. 

Bekijk de Kijksluiter-video's voor:

Immunotherapie bij chemoradiatie

Immunotherapie kan ook een behandeling zijn na de chemoradiatie. Dit is voor mensen met stadium 3 niet-kleincellige longkanker.

Je krijgt dan kort na de chemotherapie en bestraling een aanvullende behandeling met immunotherapie. Dit medicijn heet durvalumab (Imfinzi®). De behandeling hiermee duurt 1 jaar. Het doel van deze behandeling is om de longkanker te genezen.

Bijwerkingen van immunotherapie

Veelvoorkomende bijwerkingen van immunotherapie zijn:

  • maag-darmklachten, zoals diarree en misselijkheid
  • huidklachten en jeuk
  • vermoeidheid
  • benauwdheid en kortademigheid
  • stijve en pijnlijke gewrichten

Het is heel belangrijk dat je bij deze of andere klachten snel met de arts of verpleegkundige contact opneemt.

Hoe werken deze medicijnen?

De medicijnen werken ongeveer hetzelfde. Nivolumab en pembrolizumab zijn zogenaamde PD-1-remmers. Atezolizumab en durvalumab zijn PD-L1-remmers.

PD-1 is een eiwit aan de buitenkant van bepaalde afweercellen. PD-L1 is een eiwit aan de buitenkant van de tumorcel. Deze 2 eiwitten binden aan elkaar. Als ze dat doen, worden de afweercellen niet actief. Het afweersysteem valt de kankercellen niet aan.

De immunotherapie blokkeert de binding van de 2 eiwitten. Dat doet het medicijn door aan PD-1 of aan PD-L1 te binden. Hierdoor worden de afweercellen actief en kan het afweersysteem helpen de kankercellen te bestrijden.

Onderzoek naar immunotherapie

Er wordt veel onderzoek gedaan of de aanwezigheid van het eiwit PD-L1 op de tumor kan voorspellen of de immunotherapie gaat werken. Naast PD-L1 blijken er meer bepalingen te zijn die de werking van immuuntherapie enigszins kunnen voorspellen. Ook hier loopt momenteel veel onderzoek naar.

Hoe werkt immunotherapie?

Immunotherapie is een behandeling die het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen. Het afweersysteem gaat de kankercellen beschouwen als vreemde cellen, net zoals het dat doet met bacteriën en virussen. De afweercellen ruimen de kankercellen op. 

De behandeling werkt niet direct in op de tumor (zoals doelgerichte therapie), maar is gericht op het afweersysteem zelf. Dat is uniek aan immunotherapie.

Immunotherapie bij kanker

Deze video legt uit hoe immunotherapie bij kanker werkt.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Annemarie Becker-Commissaris

Dr. Annemarie Becker-Commissaris

Longarts, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Anthonie van der Wekken

Longarts, UMCG

illustratie-arts-man

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Illustratie mensen

Mensen die longkanker hebben (gehad)

Logo Longkanker Nederland

Longkanker Nederland

Patiëntorganisatie
Website

Logo NVALT

NVALT - Sectie Oncologie

Beroepsvereniging longartsen
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2021