Longkanker

Opslaan

Longkanker is kanker in de longen. De medische term voor longkanker is longcarcinoom.

In Nederland krijgen ruim 11.000 mensen per jaar de diagnose longkanker. Bij ongeveer de helft van hen is de kanker dan al uitgezaaid.

Soorten longkanker

Er zijn 2 soorten longkanker. Het ligt aan de grootte van de kankercellen welke soort longkanker iemand heeft. Om dat te onderzoeken worden de kankercellen onder de microscoop bekeken.

De meeste mensen met longkanker hebben niet-kleincellige longkanker. Bij deze soort longkanker zijn de kankercellen even groot als de gezonde longcellen. Bij de andere soort, kleincellige longkanker, zijn de kankercellen kleiner dan de gewone longcellen. Deze soort longkanker groeit sneller en zaait ook sneller uit dan niet-kleincellige longkanker.

Symptomen van longkanker

Welke klachten longkanker geeft, hangt af van de plaats en grootte van de tumor.

De volgende klachten kunnen wijzen op longkanker:

  • een hardnekkige prikkelhoest of een andere verandering in het hoestpatroon
  • kortademigheid
  • vaak terugkerende longontsteking
  • aanhoudende heesheid
  • zeurende pijn in de borststreek, de rug of in het gebied van de schouders 
  • verslechtering van de conditie 

Uitgezaaide longkanker kan ook andere klachten geven, zoals vermoeidheid en gebrek aan eetlust.

Uitzaaiingen bij longkanker

Longkanker is in de helft van de gevallen al uitgezaaid als het ontdekt wordt. Die kans is het grootst bij kleincellige longkanker. De uitzaaiingen kunnen overal in het lichaam zitten. Meestal zaait longkanker uit naar de lymfeklieren, botten, lever, hersenen, bijnieren en de andere long.

Behandeling van longkanker

Er zijn verschillende behandelingen voor longkanker. Zoals een operatie, bestraling, chemotherapie, doelgerichte therapie of immunotherapie. Welke behandeling het meest geschikt is, hangt van veel dingen af zoals het soort longkanker en het stadium van de ziekte.

Overleving van longkanker

De vooruitzichten van longkanker hangen af met het stadium van de ziekte. Lees hier meer over de overlevingscijfers bij niet-kleincellige longkanker en de overlevingscijfers voor kleincellige longkanker.

Mesothelioom (asbestkanker) en luchtpijpkanker zijn geen longkanker. Wel zit de kanker in het gebied van de longen.