Wat is longkanker?
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonLongkanker is kanker die ontstaat in je longen. Het kan in 1 long zitten of in allebei je longen. De belangrijkste soorten longkanker zijn: niet-kleincellige longkanker en kleincellige longkanker. Het medische woord voor longkanker is longcarcinoom. Jaarlijks krijgen ongeveer 14.500 mensen de diagnose longkanker.
Uitzaaiingen van een andere kankersoort in de longen is geen longkanker. Over uitzaaiingen in de longen is aparte informatie beschikbaar.
Longvlieskanker (asbestkanker) is ook geen longkanker. Lees meer over asbestkanker.
Lees op deze pagina over:
- Op welke leeftijd komt longkanker het meest voor?
- Hoe ontstaat longkanker?
- Soorten longkanker
- Niet-kleincellige longkanker
- Kleincellige longkanker
- Uitzaaiingen bij longkanker
- Onderzoeken bij longkanker
- Behandeling van longkanker
- Ziekenhuizen voor longkanker
- Vooruitzichten bij longkanker
Op welke leeftijd komt longkanker het meest voor?
Longkanker komt vooral voor bij mensen ouder dan 60 jaar. Bijna 90% van de mensen met longkanker is 45 jaar of ouder. Bij mensen onder de 45 jaar komt longkanker bijna niet voor.
Hoe ontstaat longkanker?
Longkanker ontstaat meestal door roken. Ruim 80% van de mensen met longkanker rookt of heeft gerookt. Longkanker kan zelfs 20 jaar na stoppen met roken nog ontstaan.
Mensen die niet roken kunnen ook longkanker krijgen. Lees verder over oorzaken en risicofactoren bij longkanker.
Soorten longkanker
Er zijn verschillende soorten longkanker. De belangrijkste zijn niet-kleincellige longkanker en kleincellige longkanker. De behandeling en vooruitzichten verschillen per soort longkanker.
Niet-kleincellige longkanker (niet-kleincellig longcarcinoom)
De meeste mensen met longkanker hebben niet-kleincellige longkanker. Niet-kleincellige longkanker groeit meestal langzaam. De tumor kan al jaren in je lichaam zitten voordat de kanker ontdekt wordt. Deze soort longkanker zaait minder snel uit dan kleincellige longkanker.
Er zijn een aantal soorten niet-kleincellige longkanker. De meest voorkomende soorten zijn:
- adenocarcinoom
- plaveiselcelcarcinoom
- grootcellig carcinoom
- een tumor in het bovenste deel van je longen. Dit heet een Pancoast tumor
De behandeling verschilt per soort.
Lees verder over behandelingen voor niet-kleincellige longkanker
Bekijk ook de vooruitzichten voor niet-kleincellige longkanker
Adenocarcinoom van de long
Een adenocarcinoom ontstaat in de kliercellen. Dat zijn cellen die het slijm maken dat je longen schoonhoudt. Deze soort longkanker komt vooral voor bij mensen die roken of gerookt hebben. Maar ook bij mensen die niet gerookt hebben, komt deze vorm van kanker het meeste voor.
Een adenocarcinoom zit meestal in het buitenste deel van je long. Meestal is de tumor bij de diagnose nog niet uitgezaaid naar de lymfeklieren tussen de longen.
Een adenocarcinoom ontstaat soms door een genafwijking (mutatie). Dit is belangrijk om te weten voor je behandeling. Op de website van Longkanker Nederland lees je meer over genafwijkingen.
Plaveiselcelcarcinoom van de long
Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat in de plaveiselcellen. Dat zijn cellen aan de binnenkant van de longen. Deze vorm van kanker komt ook vaak voor bij mensen die roken.
Een plaveiselcelcarcinoom zit meestal in het middelste deel van je longen.
Grootcellig ongedifferentieerd carcinoom
Deze soort longkanker kan overal in je longen ontstaan. Een grootcellig ongedifferentieerd carcinoom groeit en verspreidt zich vaak snel. Het reageert ook minder goed op behandelingen. Ongeveer 1 op de 10 mensen met longkanker heeft een grootcellig ongedifferentieerd carcinoom.
Pancoast tumor
Een Pancoast tumor is een tumor in de bovenkant van je long in de buurt van je schouder. Deze soort longkanker is zeldzaam: minder dan 5% van alle mensen met niet-kleincellige longkanker heeft een Pancoast tumor. De eerste klacht is vaak pijn in de schouder. Vaak krijg je dan eerst onderzoek van je schouder en een behandeling bij de fysiotherapeut. Daarom wordt pas laat ontdekt dat een longtumor de werkelijke oorzaak is.
Kleincellige longkanker (kleincellig longcarcinoom)
Ongeveer 1 op de 5 mensen met longkanker heeft kleincellige longkanker. Bij kleincellige longkanker zijn de tumorcellen kleiner dan de gewone longcellen.
Kleincellige longkanker groeit heel snel. Ook verspreiden de kankercellen sneller door het lichaam dan niet-kleincellige kankercellen. Daarom is kleincellige longkanker bij de diagnose vaak al uitgezaaid.
Lees verder over behandelingen voor kleincellige longkanker
Bekijk ook de vooruitzichten voor kleincellige longkanker
Uitzaaiingen bij longkanker
Een longtumor kan uitzaaien. Meestal zaait longkanker als eerste uit naar lymfeklieren rond de longen. Soms zaait longkanker uit naar andere organen. Bijvoorbeeld naar andere delen van je long, je lever je hersenen of je botten.
Lees verder over uitzaaiingen bij longkanker.
Onderzoeken bij longkanker
Heb je klachten die longkanker kunnen zijn? Dan stuurt je huisarts je door naar een longarts.
Je krijgt dan eerst een longfoto. Ziet de arts een afwijking op de foto? Dan krijg je meer onderzoeken.
Lees verder over onderzoeken bij longkanker.
Behandeling van longkanker
Je kunt verschillende behandelingen krijgen bij longkanker. Bijvoorbeeld een operatie, bestraling, chemoradiatie, immunotherapie of doelgerichte therapie.
Lees verder over behandelingen bij longkanker.
Ziekenhuizen voor longkanker
Het is belangrijk dat je een behandeling krijgt in een ziekenhuis dat veel ervaring heeft met longkanker. Lees verder over ziekenhuizen bij longkanker.
Vooruitzichten bij longkanker
De prognose van longkanker hangt af van verschillende dingen. Bijvoorbeeld wat voor soort longkanker je hebt. En of het is uitgezaaid.
Wil je weten waar je aan toe bent? Vraag het je arts. Die kan misschien meer vertellen.
Bekijk de overlevingscijfers van niet-kleincellige longkanker.
Bekijk de overlevingscijfers van kleincellige longkanker.
Meer weten?
-
Patientenorganisatie Longkanker Nederland (long)
Bekijk wat patiëntenorganisatie Longkanker Nederland voor je kan betekenen.
-
Ervaringsverhalen over longkanker
Op patiëntervaringsverhalen.nl vind je ervaringsverhalen over longkanker.
-
Medische richtlijn niet-kleincellige longkanker
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van niet-kleincellige longkanker.
-
Medische richtlijn kleincellige longkanker
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van kleincellige longkanker.