Operatie bij longkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij longkanker krijg je een operatie om de long of een deel daarvan te verwijderen. Het doel van de operatie is genezing van de longkanker.

Een operatie heeft alleen zin als de hele tumor verwijderd kan worden. De tumor mag daarom nog niet zijn doorgegroeid in de omliggende weefsels. Is dit wel het geval, dan is eerst een behandeling met chemotherapie en/of bestraling nodig. Bij uitzaaiingen heeft een operatie geen zin.

Conditie en longfunctie

Voor de operatie moetje conditie goed genoeg zijn. Een longoperatie is een flinke ingreep met een lange hersteltijd. Na de operatie moet er genoeg longweefsel overblijven om zuurstof uit de lucht te kunnen halen. De arts kan dit meten met een longfunctie-onderzoek.

Soorten longoperaties

Bij de longoperatie kan de arts verschillende delen van de long verwijderen. Vaak wordt een deel van de long verwijderd (lobectomie). Soms is het nodig om de hele long te verwijderen (pneumectomie).

Heel soms hoeft de arts ook maar een klein stukje van de long te verwijderen. Dit heet een segmentresectie.

Hoeveel longweefsel de arts moet weghalen hangt af van de grootte, vorm en precieze plek van de tumor.

Verschillende manieren van een longoperatie

Hoe gaat een operatie bij longkanker?

Tijdens de operatie verwijdert de arts de tumor en het omliggende weefsel. Zo is de kans het grootst dat alle kankercellen worden weggehaald. De chirurg verwijdert ook de lymfeklieren in de buurt van de tumor.

Na de operatie bekijkt een patholoog of al het kwaadaardige weefsel is verwijderd. Ook onderzoekt hij of zij het weefsel. Dat geeft informatie over het stadium van de longkanker.

De operatie kan op 2 verschillende manieren:

Open operatie (thoracotomie)

De open operatie is de ‘klassieke’ manier van opereren bij longkanker. De arts maakt een grote snee op de borstkas en trekt de ribben van elkaar. Het is namelijk nodig dat de arts met zijn of haar handen in de borstkas kan.

Kijkoperatie (VATS)

Bij de kijkoperatie gebruikt de arts videobeelden om in de borstkas te kijken. De instrumenten voor de operatie worden met kleine sneetjes tussen de ribben door in de borstkas gebracht.

Soms lukt het bij de kijkoperatie niet om de tumor goed weg te halen. De arts kan dan besluiten om verder te gaan met een open operatie.

In een paar ziekenhuizen gebeurt de VATS met een operatierobot. De chirurg kan je vertellen of dat bij jou ook kan en of dat voor jouw situatie voordelen heeft.

Herstel van de operatie

Het duurt een paar maanden voordat je hersteld bent van de longoperatie. De hersteltijd van een kijkoperatie is meestal korter dan van een open operatie.

Na de operatie krijg je begeleiding en medicatie tegen de pijn. Een fysiotherapeut leert je technieken voor een goede ademhaling en het ophoesten van slijm. 

Gevolgen van de operatie

Na de operatie ontstaat er een ruimte in de borstkas waar eerst de long of longkwab zat. Als een hele long is verwijderd, vult de ruimte zich met vocht. Bij een lobectomie neemt de rest van de long de ruimte in. Na verloop van tijd wordt de borstkas ook wat kleiner aan de kant van de longoperatie.

Door de operatie kan je conditie afnemen. Sommige mensen kunnen hun arm minder goed bewegen of hebben een verstoord gevoel in de arm. Andere blijven last houden van pijn.

Ook kun je moeite hebben met ademhalen. Dat is vooral bij koud en vochtig weer, of als er een harde wind staat.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Annemarie Becker-Commissaris

Dr. Annemarie Becker-Commissaris

Longarts, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die longkanker hebben (gehad)

Logo Longkanker Nederland

Longkanker Nederland

Patiëntorganisatie
Website

Logo NVALT

NVALT - Sectie Oncologie

Beroepsvereniging longartsen
Website

illustratie-arts-man

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2019