Chemoradiatie bij longkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Chemoradiatie is een combinatie van chemotherapie en bestraling. Je krijgt de 2 behandelingen tegelijkertijd, of kort na elkaar. De chemotherapie en bestraling versterken elkaars effect. Het doel van chemoradiatie is om van de longkanker te genezen.

Chemoradiatie is een zware behandeling. Het wordt daarom alleen gegeven aan mensen met een goede conditie. Chemoradiatie heeft geen effect als er uitzaaiingen in andere organen zijn.

Chemoradiatie bij niet-kleincellige longkanker

Bij niet-kleincellige longkanker wordt chemoradiatie gegeven als de ziekte binnen de borstkas is doorgegroeid. Het gaat dan om stadium 3. Soms volgt na de chemoradiatie nog een operatie.

Chemoradiatie bij kleincellige longkanker

Bij kleincellige longkanker zal de arts chemoradiatie voorstellen als de ziekte in stadium 1, 2 of 3 is. Zo snel mogelijk na de diagnose kleincellige longkanker begin je met de chemoradiatie.

Het heeft de voorkeur dat je de bestraling in dezelfde periode krijgt als de chemotherapie. Dan is het effect van de gecombineerde behandeling het grootst. Je krijgt de bestraling één of twee keer per dag. Bij twee keer per dag bestralen is er een pauze van minstens zes uur. Met de arts kun je bespreken of je in de tussentijd naar huis kunt gaan.

Voor sommige mensen is bestraling en chemotherapie tegelijk erg zwaar. Bijvoorbeeld bij een mindere conditie of als er veel bijwerkingen zijn. Soms is het mogelijk om de bestraling kort na de chemotherapie te krijgen. Als je veel last van de behandelingen hebt, kun je dit met je arts bespreken. 

Bijwerkingen van chemoradiatie bij longkanker

Bij chemoradiatie krijg je twee behandelingen. Daardoor kunnen de bijwerkingen ook heftiger zijn.

Je kunt last hebben van de bijwerkingen van bestraling en van de bijwerkingen van chemotherapie. De precieze bijwerkingen hangen af van de plek van de bestraling en de soort chemotherapie.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Annemarie Becker-Commissaris

Dr. Annemarie Becker-Commissaris

Longarts, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die longkanker hebben (gehad)

Logo Longkanker Nederland

Longkanker Nederland

Patiëntorganisatie
Website

Foto Dirk de Ruysscher

Prof. dr. Dirk de Ruysscher

Radiotherapeut-oncoloog, Maastricht UMC+, Maastro

Linkedin

Logo NVALT

NVALT - Sectie Oncologie

Beroepsvereniging longartsen
Website

illustratie-arts-man

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2019