Nazorg en controle bij longkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de behandeling van longkanker kom je regelmatig op controle. De controles zijn meestal in het ziekenhuis, maar soms ook bij de huisarts.

Controles na genezing van longkanker

Als je een genezende behandeling hebt gehad, kom je nog minstens 5 jaar op controle. De longarts onderzoekt je longen en de lymfeklieren rond je longen. Dit gebeurt met een CT-scan.

De eerste twee jaar na je behandeling krijg je elk half jaar een CT-scan van je longen. In het derde, vierde en vijfde jaar is dat 1 keer per jaar.

Controles als je niet meer beter wordt

Ook als je niet meer kunt genezen van longkanker, kun je op controle komen. Met de arts kun je overleggen of je dat wilt, en hoe vaak. De arts onderzoekt of de ziekte stabiel is, of dat je een andere behandeling nodig hebt.

Gevolgen van de behandeling bespreken

Op de controle-afspraak kun je bespreken of je last hebt van gevolgen van de behandeling. De arts en verpleegkundige vertellen je wat hieraan te doen is. Soms is een behandeling mogelijk.

Zij kunnen je verwijzen naar een andere zorgverlener die je met de klacht kan helpen. Zoals een fysiotherapeut, een diëtist of een psycholoog.

Als je klachten hebt tussen de controles in

Misschien heb je tussen de controles door pijn of klachten. Die klachten kunnen door de ziekte komen, maar dat hoeft niet. Bespreek je klachten met je huisarts, of vervroeg je afspraak in het ziekenhuis. De arts onderzoekt je dan, en probeert de oorzaak van de klachten op te sporen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Annemarie Becker-Commissaris

Dr. Annemarie Becker-Commissaris

Longarts, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Logo Longkanker Nederland

Longkanker Nederland

Patiëntorganisatie

Website

Illustratie mensen

Mensen die longkanker hebben (gehad)

Logo NVALT

NVALT - Sectie Oncologie

Beroepsvereniging longartsen
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2022