Doelgerichte therapie bij longkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Doelgerichte therapie werkt bij longkanker vooral bij het type adenocarcinoom. Bij deze soort zijn vaker mutaties in bepaalde genen aanwezig dan bij de andere soorten longkanker.

De mutatie zorgt ervoor dat de tumorcellen sneller groeien en delen. Doelgerichte therapie remt deze processen. Mensen met een adenocarcinoom stadium 3b/c of 4 kunnen doelgerichte therapie krijgen.

Er zijn verschillende soorten doelgerichte therapie voor verschillende mutaties beschikbaar. Met DNA-onderzoek wordt de mutatie vastgesteld.

Behandeling met een EGFR-remmer

Een EGFR-remmer is de meest voorkomende doelgerichte therapie bij longkanker. Is een mutatie in het EGFR-gen vastgesteld, dan word je behandeld met EGFR-remmer. De EGFR-remmer vermindert de groei van de tumor.

Er bestaan verschillende EGFR-remmers:

 • gefitinib (Iressa®)
 • erlotinib (Tarceva®)
 • afatinib (Giotrif®)
 • osimertinib (Tagrisso®)

De arts zal  1 van deze medicijnen voorschrijven. Dit zijn tabletten die je iedere dag inneemt. De medicijnen kunnen bijwerkingen geven, zoals maag-darmklachten, huiduitslag en een verminderde eetlust.

Behandeling met een ALK-remmer

Is een mutatie in het ALK-gen vastgesteld, dan behandelt de arts je met een ALK-remmer. Ook de ALK-remmer vermindert de groei van de kankercellen.

De arts zal je 1 van de volgende medicijnen voorschrijven:

 • crizotinib (Xalkori®)
 • alectinib (Alecensa®)
 • ceritinib (Zykadia®)

Het medicijn zit in capsules die je iedere dag inneemt. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een verminderde eetlust, maag-darmklachten, zenuwpijnen en duizeligheid.

Behandeling met een ROS1-remmer

Een mutatie in het ROS1-gen wordt ook behandeld met het medicijn crizotinib. Je neemt het medicijn iedere dag in.

Behandeling met een BRAF-remmer

Heb je een mutatie in het BRAF-gen, dan krijg je 2 medicijnen samen: dabrafenib (Tafinlar®) en trametinib (Mekinist®). De medicijnen zitten in capsules. Je neemt ze iedere dag in.

De medicijnen kunnen bijwerkingen geven, zoals maag-darmklachten, koorts, stijve gewrichten en een hoge bloeddruk.

Als het medicijn niet meer goed werkt

Het is mogelijk dat de longkanker resistent wordt voor de doelgerichte therapie. Dat betekent dat de kankercellen niet meer (goed) op het medicijn reageren.

Indien mogelijk krijg je een andere remmer voorgeschreven. Hiervoor wordt eerst opnieuw een biopsie en DNA-onderzoek gedaan. Het is soms ook mogelijk om een behandeling met chemotherapie of met immunotherapie te krijgen.

Verwijzing naar een gespecialiseerd ziekenhuis

Een aantal ziekenhuizen zijn gespecialiseerd in de behandeling met doelgerichte therapie. Het is mogelijk dat je naar 1 van de volgende ziekenhuizen wordt doorverwezen:
 

 • Amsterdam UMC (locatie VUmc)
 • Antoni van Leeuwenhoek
 • Erasmus MC
 • Maastricht UMC+
 • UMCG

Nieuwe ontwikkelingen: doelgerichte therapie na de operatie aan de long

In deze video vertelt internist-oncoloog prof. Koos van der Hoeven of doelgerichte therapie een rol kan spelen in de genezende behandeling van longkanker. En wat het effect is van het medicijn osimertinib na de operatie aan de long. Deze video is gemaakt op basis van het nieuws van het ASCO-congres (editie 2020). Bron: Uitgeverij Jaap.

Nieuwe ontwikkelingen doelgerichte therapie bij longkanker

Prof. dr. Koos van der Hoeven over de nieuwe ontwikkelingen in doelgerichte therapie bij longkanker. Bron: Uitgeverij Jaap.

Hoe werkt doelgerichte therapie?

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die specifiek aangrijpen op de kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen.

De medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy.

Doelgerichte therapie

In deze video zie je hoe doelgerichte therapie werkt.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Annemarie Becker-Commissaris

Longarts, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Ervaringsdeskundigen met longkanker

Longkanker Nederland

Patiëntorganisatie
Website

NVALT - Sectie Oncologie

Beroepsvereniging longartsen

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2019