Behandeling van keelkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Is bij jou keelkanker ontdekt, dan bespreekt de arts met je welke mogelijkheden er zijn voor de behandeling. Dit heet het behandelplan.

In de behandeling van keelkanker is er een verschil tussen een genezende behandeling, en een behandeling voor als genezing niet meer mogelijk is. Je kunt ook besluiten om af te zien van een behandeling.

Keelkanker is zeldzaam. Daarom vindt de behandeling plaats in een gespecialiseerd ziekenhuis.

Genezende behandeling van keelkanker

De arts bespreekt met je of een behandeling mogelijk is die als doel heeft te genezen van de keelkanker. Welke behandeling(en) dat zijn, hangt vooral af van de plek van de tumor in de keel. Het is dus belangrijk dat je weet waar in de keel de tumor zit.

Behandeling van een tumor in de neus-keelholte (nasofarynxcarcinoom)

Het bovenste deel van de keel heet de neus-keelholte. Als hier een kleine tumor zit, is meestal een behandeling met bestraling het advies. Bij een grotere tumor in de neus-keelholte stelt de arts waarschijnlijk een behandeling met chemoradiatie voor.

Behandeling van een tumor in de mond-keelholte (orofarynxcarcinoom)

De mond-keelholte is het middelste deel van de keel. Een kleine tumor kan de arts weghalen met robotchirurgie of met bestraling. Bij een grotere tumor in de mond-keelholte is chemoradiatie de aangewezen behandeling.

Behandeling van een tumor in de lage keelholte (hypofarynxcarcinoom)

In het onderste deel van de keelholte wordt een tumor vaak pas wat later ontdekt. Als de tumor nog heel klein is, kan de arts deze verwijderen met de operatierobot of met bestraling.

Voor de behandeling van een grotere tumor is meestal chemoradiatie nodig. Als chemoradiatie geen optie is, kan een combinatie van bestraling en doelgerichte therapie een optie zijn.

Bij een grote tumor is soms een ingrijpende operatie nodig. Dan haalt de arts dit deel van de keel en soms het strottenhoofd weg.

De keel

Behandeling van de halsklieren

Is de kanker uitgezaaid naar de lymfeklieren in de hals? Dan is een operatie of bestraling van deze halsklieren nodig.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij keelkanker (trials)

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor keelkanker.

Behandeling van keelkanker die is teruggekomen

Na de eerste behandelingen van keelkanker is er een kans dat de tumor terugkomt. Dit heet een recidief. De kans op terugkeer is het grootst in de eerste 2 jaar na de behandeling.

Bij een recidief is genezing soms nog mogelijk. Daarvoor is vaak een grote operatie nodig.

Meestal gaat het bij teruggekeerde keelkanker om een palliatieve behandeling die het leven verlengt en klachten vermindert. De arts bespreekt met je welke behandeling het beste bij jouw situatie past.

Behandeling van keelkanker die niet meer genezen kan worden

Heb je keelkanker die ver is doorgegroeid of met uitzaaiingen naar andere organen? Dan is genezing vaak niet meer mogelijk. De arts stelt een behandeling voor om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Dit heet een palliatieve behandeling.

Voor keelkanker zijn er verschillende palliatieve behandelingen: bestraling, chemotherapie of immunotherapie. De arts bespreekt met je welke behandeling het beste bij jouw situatie past.

Soms is fotodynamische therapie (PDT) een optie. Met PDT kan de arts de tumor verkleinen en klachten verminderen.

Wat kun je zelf doen tijdens de behandeling van keelkanker?

Voor de behandeling van keelkanker is het belangrijk dat je niet rookt en geen alcohol drinkt. Roken en alcohol verminderen namelijk het effect van de behandeling. Daarnaast vergroten ze de kans dat de ziekte terugkomt. Daarbij is het goed om te weten dat je hulp kunt krijgen bij het stoppen met roken en drinken.

Je herstelt het beste van de behandeling door je conditie op peil te houden. Lees verder over hoe je de conditie goed houdt.

Sondevoeding tijdens de behandeling van keelkanker

Tijdens en na de behandeling krijg je soms een tijd sondevoeding. Dit is vloeibare voeding die via een slang in de maag komt. Zo krijgen de mond en keel na de operatie de kans om te genezen. Tijdens bestraling kan slikken moeilijk zijn. Met sondevoeding krijg je dan toch genoeg voeding binnen.

Het kan een opluchting zijn om even geen moeite te hoeven doen voor eten en drinken. De arts bespreekt met je wanneer je weer zelf kunt gaan eten.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Drs. José Klomp

Verpleegkundig specialist hoofd-hals oncologie, UMC Utrecht

illustratie-mensen

Mensen die keelkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2020