Chemotherapie bij keelkanker

Opslaan

Chemotherapie als genezende behandeling

Bij keelkanker kan chemotherapie onderdeel van een genezende behandeling zijn. Je krijgt de chemotherapie dan samen met bestraling. Dit heet chemoradiatie. Chemotherapie wordt niet gegeven zonder bestraling, als het doel is om te genezen van de keelkanker.

Chemotherapie als palliatieve behandeling

Is de keelkanker uitgebreid naar weefsels in de buurt, of uitgezaaid naar andere organen? Dan krijg je een palliatieve behandeling. Het doel hiervan is de ziekte afremmen en klachten verminderen. Vaak is de behandeling een combinatie van meerdere soorten chemotherapie.

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar.

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Bijwerkingen van chemotherapie bij keelkanker

Bijwerkingen van chemotherapie die veel voorkomen zijn:

Heb je last van deze bijwerkingen, bespreek het dan met je arts.

Mondverzorging bij chemotherapie

Voor de chemotherapie is het belangrijk om het gebit goed te verzorgen. Eventuele ontstekingen in de mond moet je laten behandelen voordat de chemotherapie begint.

Lees verder over mondverzorging bij keelkanker. Of bekijk de uitgebreide informatie over orale mucositis (mondproblemen).

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Gyuri Halmos, KNO-arts, UMCG, Dr. Jan Paul de Boer, medisch oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek, José Klomp, verpleegkundig specialist hoofd-hals oncologie, UMC Utrecht, Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren, Patiëntenvereniging HOOFD-HALS