Nazorg en controle bij keelkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Controles na een genezende behandeling

Na de behandeling van keelkanker kom je regelmatig op controle. De arts kijkt dan of de behandeling effect heeft gehad en of de kanker wegblijft. De arts onderzoekt je mond en keel, meestal met een scoop (buisje).

Heb je bestraling gehad, dan krijg je meestal na 3 maanden een scan. Zo kan de arts zien of de bestraling effect heeft gehad. Soms maakt de arts in het eerste jaar regelmatig een echografie van de hals. Andere onderzoeken vinden niet standaard plaats tijdens de controles.

Tijdens de controles vraagt de arts ook naar je klachten. Heb je al eerder last van klachten die kunnen horen bij keelkanker? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met de arts.

Hoe vaak op controle?
Nadat de behandelingen zijn afgelopen, kom je meestal voor een periode van 5 jaar op controle. In het begin zijn de controles vaker. Meestal ziet het controleschema er zo uit:

  • Jaar 1: iedere 2 of 3 maanden
  • Jaar 2: iedere 3 maanden
  • Jaar 3: iedere 4 tot 6 maanden
  • Jaar 4 en 5: ieder half jaar

Controles als je niet meer beter wordt

Ook als je niet meer kunt genezen van de keelkanker, kun je op controle komen. De arts zal dan onderzoeken of de ziekte stabiel is, of dat je een andere behandeling nodig hebt.

Gevolgen bespreken

Op de controle-afspraak kun je bespreken of je last hebt van gevolgen door de behandeling. De arts en verpleegkundige zullen met je bespreken wat hieraan te doen valt.

Zij kunnen je verwijzen naar een andere zorgverlener die je met de klacht kan helpen. Zoals een fysiotherapeut, logopediste, diëtiste of maatschappelijk werker. Vind hulp tijdens en na keelkanker.

Angst voor controles

Sommige mensen vinden het een prettig en veilig idee om regelmatig naar het ziekenhuis terug te gaan. Anderen zien juist erg op tegen de controle, ook nog jaren na de behandeling. Voor hen is elke controle weer spannend.

Veel mensen zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger wordt. Die angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen. Lees meer over de angst voor terugkeer van kanker.

Niet verplicht

De controles zijn niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen van de afspraken af te zien. Overleg daarover met de arts. Misschien is een telefonische controle een mogelijkheid als je een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar vindt. Bespreek met de arts op welke signalen van je lichaam je kunt letten.

Liever langer onder controle

Er zijn ook mensen die langer onder controle willen blijven dan de periode die de arts heeft voorgesteld. Geldt dit voor jou, bespreek dit dan met je arts. Vertel hem of haar waarom je onder controle wilt blijven. En probeer daar een redelijke afspraak over te maken.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Tim Dijkema

Radiotherapeut-oncoloog, Radboudumc

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Drs. José Klomp

Verpleegkundig specialist hoofd-hals oncologie, UMC Utrecht

illustratie-mensen

Mensen die keelkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

illustratie-arts-man

Dr. Jan Paul de Boer

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2020