Chemoradiatie bij keelkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een behandeling om te genezen van de keelkanker is chemoradiatie. Chemoradiatie is een combinatie van chemotherapie en bestraling. De chemotherapie maakt de kankercellen meer gevoelig voor de bestraling.

Je kunt chemoradiatie krijgen als hoofdbehandeling, of na de operatie. Het doel van deze behandeling na de operatie is om achtergebleven kankercellen te doden. Bij keelkanker krijg je de chemotherapie en bestraling tegelijkertijd. (Bij andere soorten kanker is dat soms achter elkaar, eerst de chemotherapie en dan de bestraling.)

Chemoradiatie is een zware behandeling. Alleen mensen met een goede conditie krijgen het. Voor mensen met een minder goede conditie is er de optie voor bestraling, samen met doelgerichte therapie.

Artsen geven deze behandelingen niet aan mensen ouder dan 70 jaar of mensen met bepaalde andere aandoeningen. Zij krijgen alleen bestraling.

Sondevoeding bij chemoradiatie

Tijdens en na de chemoradiatie kun je moeite hebben met eten en drinken. Je krijgt dan sondevoeding. Dit is vloeibare voeding die via een slang in de maag komt. Zo krijgen de mond en keel kans om te genezen van de behandeling.

Bijwerkingen van chemoradiatie bij keelkanker

Bij chemoradiatie kun je last hebben van de bijwerkingen van bestraling en van chemotherapie. Welke bijwerkingen dat precies zijn, hangt af van de plek van de bestraling en van de soort chemotherapie. De meeste bijwerkingen verdwijnen 1 tot 3 maanden nadat de behandeling is afgelopen.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Jan Paul de Boer

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-arts-man

Dr. Tim Dijkema

Radiotherapeut-oncoloog, Radboudumc

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Drs. José Klomp

Verpleegkundig specialist hoofd-hals oncologie, UMC Utrecht

illustratie-mensen

Mensen die keelkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2020