Röntgenfoto van tanden en kaken bij keelkanker

Opslaan

Bij een tumor in de keel krijg je vaak een röntgenfoto van de tanden en kaken. Met de röntgenfoto kan de arts zien of de tumor in het bot van de kaak is gegroeid.

Ontsteking in de kaak opsporen

Met de röntgenfoto kan de arts ook zien of het gebit gezond is. Of er misschien een tand slecht is, en of er ontsteking in de kaak zit. Een slechte tand of een ontsteking kan problemen geven bij de bestraling. Een kaak die bestraling heeft gehad, geneest ook minder snel.

Daarom is het nodig dat je het slechte deel van het gebit of de ontsteking eerst laat behandelen, voordat je aan de bestraling begint. Hiervoor kun je terecht bij de kaakchirurg, tandarts en/of mondhygiënist. Een goede mondhygiëne is ook belangrijk.

Ook als je een kunstgebit hebt, is het mogelijk een foto te maken. Dan kan de arts eventuele resten van tandwortels en verborgen ontstekingen opsporen. Die kunnen namelijk ook gaan ontsteken en hebben ook een behandeling nodig.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Gyuri Halmos, KNO-arts, UMCG, José Klomp, verpleegkundig specialist hoofd-hals oncologie, UMC Utrecht, Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren, Patiëntenvereniging HOOFD-HALS