Lymfoedeem bij keelkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Door de behandeling van keelkanker kun je last krijgen van lymfoedeem. Bij lymfoedeem ontstaat er een zwelling in de hals of in het gezicht. Dit gebeurt vaak als de lymfeklieren in de hals beschadigd of verwijderd zijn. Ze kunnen het lymfevocht dan niet meer goed afvoeren.

Klachten door lymfoedeem bij keelkanker

Lymfoedeem kan klachten geven, zoals:

Deze klachten kunnen grote gevolgen hebben voor je dagelijks leven. Het is daarom belangrijk om lymfoedeem te voorkomen. Verderop lees je hoe je dat kunt doen.

Behandelingen voor keelkanker die lymfoedeem kunnen veroorzaken

Zijn er uitzaaiingen in de halsklieren gevonden? Dan is een operatie van de halsklieren nodig (halsklierdissectie), of bestraling. Deze behandelingen kunnen allebei lymfoedeem veroorzaken. De lymfoedeem is meestal heviger als je beide behandelingen hebt gehad.

Wat kan ik zelf doen aan lymfoedeem bij keelkanker?

Na de behandeling is het belangrijk dat je de doorstroming van het lymfevocht niet afknelt. Vermijd daarom kleding met een strakke sluiting om de nek. Ook het dragen van schoudertassen en rugzakken kunnen de doorstroming van lymfevocht belemmeren.

Daarnaast zijn er nog andere, algemene adviezen om het risico op lymfoedeem zo klein mogelijk te maken. Bekijk wat je zelf kunt doen bij lymfoedeem.

Behandeling van lymfoedeem na keelkanker

Krijg je klachten van lymfoedeem, dan is het belangrijk dat je dit meldt aan je arts of verpleegkundige. Die kan je verwijzen naar een deskundige op het gebied van lymfoedeem. Bijvoorbeeld een huid- en oedeemtherapeut.  

Het is belangrijk dat je snel met de behandeling begint. Hoe eerder je begint, hoe groter de kans op een goed resultaat. Maar voordat je start, moeten eerst de wonden van de operatie goed genezen zijn.

Er zijn verschillende behandelingen voor lymfoedeem. Zoals zwachtelen, massage, oefentherapie, taping en compressietherapie. Lees verder over de behandeling van lymfoedeem.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Drs. José Klomp

Verpleegkundig specialist hoofd-hals oncologie, UMC Utrecht

illustratie-mensen

Mensen die keelkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2020