Lymfoedeem

Bij lymfoedeem zit er op bepaalde delen in het lichaam meer weefselvocht dan normaal. Hierdoor ontstaan vochtophopingen. Bij mensen die behandeld zijn voor kanker, kan lymfoedeem ontstaan door:

  • Verwijdering van lymfeklieren of -banen bij de behandeling.
  • Beschadiging van lymfeklieren of -banen door bestraling.
  • Groei van de tumor of uitzaaiingen in lymfeklieren en -banen.
Bij verwijdering of beschadiging van de lymfeklieren of -banen blijft het risico op lymfoedeem altijd bestaan. De vochtophopingen kunnen snel na de behandeling ontstaan, maar ook nog jaren later. Lymfoedeem kan u beperken in uw dagelijks leven. Uw gewrichten worden minder beweeglijk door het vocht. Bij mensen met vochtophopingen in gezicht of hals, worden de gewrichten in de schouders en nek minder beweeglijk. Dit geeft vaak pijn.

Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Het is belangrijk dat lymfoedeem op tijd wordt behandeld. Als er niets aan de klachten wordt gedaan, dan kan het erger worden. Ook neemt de kans op ontstekingen en littekenvorming (fibrose) toe. Als fibrose eenmaal is ontstaan, is klachtenafname een langduriger proces. Het is ook belangrijk om op te passen voor insectenbeten of wondjes op de plek van de vochtophoping. De plekjes kunnen gemakkelijk gaan ontsteken. Zo wordt het lymfoedeem nog erger.

> Meer over lymfoedeem

5 resultaten gekoppeld aan dit onderwerp: