Echografie met punctie van de halsklieren bij keelkanker

Opslaan

Als keelkanker uitzaait, is dat bijna altijd als eerste naar de lymfeklieren in de hals. De arts kan uitzaaiingen in de halsklieren opsporen met een echografie.

Op de echografie ziet de arts of de lymfeklieren groter zijn dan normaal. Bij vergrote lymfeklieren bestaat de kans dat deze uitzaaiingen bevatten. De arts doet dan een punctie.

Soms hebben de andere onderzoeken al laten zien dat er uitzaaiingen zijn. Zoals een CT-scan of MRI-scan. De arts doet dan alsnog een echografie om beeld te hebben bij de punctie. Zo kan de arts precies zien waar hij of zij moet prikken.

Hoe gaat een punctie van de halsklieren?

Bij een punctie prikt de arts in alle vergrote lymfeklieren met een holle naald. Via een naald zuigt de arts de cellen op uit de lymfeklieren. Dit kan pijnlijk zijn.

De opgezogen cellen gaan naar het laboratorium voor onderzoek. De patholoog bepaalt of er uitzaaiingen in de lymfeklieren zitten.

Een echografie met punctie is alleen nodig als na de andere onderzoeken nog niet duidelijk is of er uitzaaiingen in de halsklieren zitten.

Wat is een echografie?

Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam beoordelen en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.

Hoe gaat een echografie?

Een echografie is een eenvoudig onderzoek. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank. De arts smeert gel op de huid. Hij of zij beweegt een klein apparaatje over de huid dat de geluidsgolven uitzendt. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen als foto’s.

Echografie

Deze video legt uit hoe een echografie in zijn werk gaat.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Gyuri Halmos, KNO-arts, UMCG, José Klomp, verpleegkundig specialist hoofd-hals oncologie, UMC Utrecht, Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren, Patiëntenvereniging HOOFD-HALS