Echografie met punctie van de halsklieren bij keelkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als keelkanker uitzaait, is dat bijna altijd als eerste naar de lymfeklieren in de hals. De arts kan uitzaaiingen in de halsklieren opsporen met een echografie.

Op de echografie ziet de arts of de lymfeklieren groter zijn dan normaal. Bij vergrote lymfeklieren bestaat de kans dat deze uitzaaiingen bevatten. De arts doet dan een punctie.

Soms hebben de andere onderzoeken al laten zien dat er uitzaaiingen zijn. Zoals een CT-scan of MRI-scan. De arts doet dan alsnog een echografie om beeld te hebben bij de punctie. Zo kan de arts precies zien waar hij of zij moet prikken.

Hoe gaat een punctie van de halsklieren?

Bij een punctie prikt de arts in alle vergrote lymfeklieren met een holle naald. Via een naald zuigt de arts de cellen op uit de lymfeklieren. Dit kan pijnlijk zijn.

De opgezogen cellen gaan naar het laboratorium voor onderzoek. De patholoog bepaalt of er uitzaaiingen in de lymfeklieren zitten.

Een echografie met punctie is alleen nodig als na de andere onderzoeken nog niet duidelijk is of er uitzaaiingen in de halsklieren zitten.

De lymfeklieren in de hals

Wat is een echografie?

Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien. 

Hoe gaat een echografie?

Een echografie is een eenvoudig onderzoek. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank. De arts smeert gel op je huid. Hij of zij beweegt een klein apparaatje over je huid dat de geluidsgolven uitzendt. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen als foto’s. 

Echografie

Deze video legt uit hoe een echografie in zijn werk gaat.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Drs. José Klomp

Verpleegkundig specialist hoofd-hals oncologie, UMC Utrecht

illustratie-mensen

Mensen die keelkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2020