Chemoradiatie bij keelkanker

Opslaan

Een behandeling om te genezen van de keelkanker is chemoradiatie. Chemoradiatie is een combinatie van chemotherapie en bestraling. De chemotherapie maakt de kankercellen meer gevoelig voor de bestraling.

Je kunt chemoradiatie krijgen als hoofdbehandeling, of na de operatie. Het doel van deze behandeling na de operatie is om achtergebleven kankercellen te doden. Bij keelkanker krijg je de chemotherapie en bestraling tegelijkertijd. (Bij andere soorten kanker is dat soms achter elkaar, eerst de chemotherapie en dan de bestraling.)

Chemoradiatie is een zware behandeling. Alleen mensen met een goede conditie krijgen het. Voor mensen met een minder goede conditie is er de optie voor bestraling, samen met doelgerichte therapie.

Artsen geven deze behandelingen niet aan mensen ouder dan 70 jaar of mensen met bepaalde andere aandoeningen. Zij krijgen alleen bestraling.

Sondevoeding bij chemoradiatie

Tijdens en na de chemoradiatie kun je moeite hebben met eten en drinken. Je krijgt dan sondevoeding. Dit is vloeibare voeding die via een slang in de maag komt. Zo krijgen de mond en keel kans om te genezen van de behandeling.

Bijwerkingen van chemoradiatie bij keelkanker

Bij chemoradiatie kun je last hebben van de bijwerkingen van bestraling en van chemotherapie. Welke bijwerkingen dat precies zijn, hangt af van de plek van de bestraling en van de soort chemotherapie. De meeste bijwerkingen verdwijnen 1 tot 3 maanden nadat de behandeling is afgelopen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Gyuri Halmos, KNO-arts, UMCG, Dr. Jan Paul de Boer, medisch oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek, Dr. Tim Dijkema, radiotherapeut-oncoloog, Radboudumc Nijmegen, José Klomp, verpleegkundig specialist hoofd-hals oncologie, UMC Utrecht, Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren, Patiëntenvereniging HOOFD-HALS