Immunotherapie bij keelkanker

Opslaan

Is de tumor in de keel ver doorgegroeid, of uitgezaaid naar andere organen? Dan kun je vaak niet meer beter worden. Je krijgt een palliatieve behandeling.

Een mogelijkheid is dan immunotherapie. Immunotherapie kan de ziekte remmen en klachten verminderen. 

De arts kan immunotherapie voorstellen als de eerste palliatieve behandeling. Soms kan dat samen met chemotherapie. Een andere optie is om eerst chemotherapie te doen, en daarna immunotherapie.

De behandeling werkt alleen als de kankercellen gevoelig zijn voor immunotherapie. Een test in het laboratorium kan die gevoeligheid aantonen.

Hoe werkt immunotherapie?

Immunotherapie is een behandeling die het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen. Het afweersysteem gaat de kankercellen beschouwen als vreemde cellen, net zoals het dat doet met bacteriën en virussen. De afweercellen ruimen de kankercellen op. 

De behandeling werkt niet direct in op de tumor (zoals doelgerichte therapie), maar is gericht op het afweersysteem zelf. Dat is uniek aan immunotherapie.

Immunotherapie bij kanker

Deze video legt uit hoe immunotherapie bij kanker werkt.

Bijwerkingen van immunotherapie bij keelkanker

Een behandeling met immunotherapie kan bijwerkingen geven. Bijwerkingen die het vaakst voorkomen, zijn:

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Gyuri Halmos, KNO-arts, UMCG, Dr. Jan Paul de Boer, medisch oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek, José Klomp, verpleegkundig specialist hoofd-hals oncologie, UMC Utrecht, Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren, Patiëntenvereniging HOOFD-HALS