Immunotherapie bij keelkanker

Opslaan

Is de keelkanker ver doorgegroeid, of uitgezaaid naar andere organen? Dan krijg je een palliatieve behandeling. Eén van de mogelijkheden is dan immunotherapie.

Voor immunotherapie kun je in aanmerking komen als de kanker niet meer reageert op chemotherapie. Ook moet er een kans zijn dat de kankercellen gevoelig zijn voor de immunotherapie. Een test in het laboratorium kan die gevoeligheid aantonen.

De immunotherapie kan de ziekte remmen en klachten verminderen. Het doel is verlenging van het leven en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Immunotherapie is een behandeling die het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen. Het afweersysteem gaat de kankercellen beschouwen als vreemde cellen, net zoals het dat doet met bacteriën en virussen. De afweercellen ruimen de kankercellen op. 

De behandeling werkt niet direct in op de tumor (zoals doelgerichte therapie), maar is gericht op het afweersysteem zelf. Dat is uniek aan immunotherapie.

Bijwerkingen van immunotherapie bij keelkanker

Een behandeling met immunotherapie kan bijwerkingen geven. Bijwerkingen die het vaakst voorkomen, zijn:

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Gyuri Halmos, KNO-arts, UMC Groningen, Dr. Jan Paul de Boer, medisch oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek, José Klomp, verpleegkundig specialist hoofd-hals oncologie, UMC Utrecht, Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren, Patiëntenvereniging HOOFD-HALS