Verwijdering van de halsklieren bij keelkanker (halsklierdissectie)

Opslaan

Keelkanker kan uitzaaien naar de lymfeklieren in de hals. Is dit het geval, dan kan de arts de halklieren verwijderen. Dit heet een halsklierdissectie. Hoeveel halsklieren de arts weghaalt, hangt af van het aantal uitzaaiingen en de precieze plaats.

Een tumor in de keel zaait vaak als eerste uit naar de lymfeklieren in de hals. Daarom kan de arts deze operatie ook uit voorzorg doen.

Hoe gaat het verwijderen van de halsklieren?

Als je een operatie voor keelkanker krijgt, haalt de arts vaak tegelijkertijd de lymfeklieren in de hals weg. Dat kan aan 1 kant van de hals zijn (links of rechts), of aan allebei de kanten. Dit hangt af van de grootte van de tumor.

Onderzoek na de halsklierdissectie
Na de operatie worden de verwijderde lymfeklieren onderzocht. De uitslag van het onderzoek geeft aan in welke lymfeklier(en) kankercellen zitten. Dit geeft informatie over het stadium van de ziekte en is belangrijke informatie voor de keuze van een verdere behandeling.

Gevolgen van de operatie aan de halsklieren

Na de operatie aan de lymfeklieren kun je verschillende klachten krijgen. Zoals een stijve of pijnlijke schouder en een gevoelloze huid in de hals.

Nadat de lymfeklieren zijn verwijderd, kan het lymfevocht niet goed wegstromen uit het hoofd. Er kan een zwelling ontstaan doordat het lymfevocht ophoopt in het gezicht en/of de hals. Dit heet lymfoedeem. Een oedeem-fysiotherapeut kan helpen bij lymfoedeem.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Gyuri Halmos, KNO-arts, UMCG, José Klomp, verpleegkundig specialist hoofd-hals oncologie, UMC Utrecht, Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren, Patiëntenvereniging HOOFD-HALS