Doelgerichte therapie bij keelkanker

Opslaan

In sommige gevallen kun je bij keelkanker doelgerichte therapie krijgen. Dat is meestal zo als de arts denkt dat een behandeling met chemoradiatie te zwaar gaat zijn.

Bij keelkanker is een behandeling met doelgerichte therapie altijd samen met bestraling. Het doelgerichte medicijn verhoogt de gevoeligheid van de kankercellen voor de bestraling. Zo heeft de bestraling meer effect. Meestal krijg je het medicijn cetuximab (Erbitux®).

Artsen geven deze behandeling niet aan mensen ouder dan 70 jaar of mensen met bepaalde andere aandoeningen. Zij krijgen alleen bestraling.

Hoe werkt doelgerichte therapie?

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die specifiek aangrijpen op de kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen.

De medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy.

Doelgerichte therapie

In deze video zie je hoe doelgerichte therapie werkt.

Bijwerkingen van doelgerichte therapie bij keelkanker

De belangrijkste bijwerkingen van cetuximab zijn:

  • een droge huid
  • uitslag op de huid die lijkt op puistjes
  • benauwdheid

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Gyuri Halmos, KNO-arts, UMCG, Dr. Jan Paul de Boer, medisch oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek, José Klomp, verpleegkundig specialist hoofd-hals oncologie, UMC Utrecht, Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren, Patiëntenvereniging HOOFD-HALS