Bestraling van een plek op de huid

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je een T-cel- of B-cel-huidlymfoom? En zit het huidlymfoom op één plek van de huid? Dan kan die plek op de huid bestraald worden. De bestraling gebeurt 2 tot 10 keer. Een bestralingssessie duurt ongeveer 15 minuten.

Komt het huidlymfoom na de bestralingsbehandeling terug, dan kun je vaak opnieuw bestraald worden. Je arts zal je hierover informeren.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zo veel mogelijk te sparen. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald. De radiotherapeutisch laborant voert de bestralingen uit.

Bijwerkingen van bestraling op de huid

De huid van de bestraalde plek kan irriteren. Er kan ook een zweer ontstaan. Met een goede wondverzorging is deze meestal 2 maanden na de behandeling verdwenen. De verpleegkundige zal bespreken wat je moet doen als er een zweer ontstaat. En hoe je kunt voorkomen dat de wond gaat infecteren.

Krijg je bestraling op de huid van je hoofd, dan kan je haar uitvallen. Soms groeit het haar niet meer terug. Dit hangt af van de dosis straling die nodig is.

Bij haaruitval kun je een pruik of haarstukje aanschaffen. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de voorwaarden. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Safa Najidh

Drs. Safa Najidh

Arts-onderzoeker, LUMC

Linkedin

Illustratie mensen

Mensen die huidlymfoom hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

illustratie-arts-man

Prof. dr. Maarten Vermeer

Dermatoloog, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2019