Onderzoeken bij huidlymfoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je een plek of rode vlek(ken) op je huid waar je je zorgen over maakt? Ga dan naar je huisarts. Die bekijkt de plekken goed. Als het nodig is, stuurt de huisarts je door naar het ziekenhuis.

Als je huisarts je naar het ziekenhuis verwijst, kom je bij de dermatoloog. Dat is een arts die veel weet van de huid en ziektes van de huid. De dermatoloog doet eerst een lichamelijk onderzoek en bekijkt je huid goed. Daarna kun je verschillende onderzoeken krijgen.

Huidlymfoom komt bijna nooit voor. Daarom kijkt de arts eerst of de plek op je huid iets anders is. Bijvoorbeeld eczeem of een vorm van kanker die vaker voorkomt op je huid zoals basaalcelcarcinoom.

Vermoedt de dermatoloog dat je misschien een huidlymfoom hebt? Dan kan de arts je doorverwijzen naar een academisch ziekenhuis. Bijvoorbeeld naar het LUMC. Dit ziekenhuis is gespecialiseerd in huidlymfomen. 

Onderzoek om de diagnose huidlymfoom te stellen

Je krijgt eerst onderzoek om te weten wat de oorzaak van je klachten is. Zo kan de arts de diagnose stellen. In het ziekenhuis krijg je in elk geval een biopsie van de huid om weefsel weg te halen voor onderzoek. Ook krijg je een bloedonderzoek. 

Vervolgonderzoek bij huidlymfoom

Blijkt uit het onderzoek dat je huidlymfoom hebt? Dan is soms extra onderzoek nodig. Vooral om te zien of de kankercellen ook op andere plekken in het lichaam zitten. Je kunt de volgende onderzoeken krijgen: 

Colofon

Met medewerking van:

foto rosanne ottevanger

Drs. Rosanne Ottevanger

Dermatoloog in opleiding en arts-onderzoeker dermatologie, LUMC

Linkedin

Illustratie mensen

Mensen die een huidlymfoom hebben (gehad)

logo stichting huidlymfoom

Stichting Huidlymfoom

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2025