Soorten huidlymfoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er zijn veel verschillende vormen van huidlymfoom. Artsen onderscheiden T-cel-huidlymfomen en B-cel-huidlymfomen. Iedere soort huidlymfoom krijgt een andere behandeling. Ook de vooruitzichten verschillen per soort.

Een huidlymfoom ontstaat altijd in de lymfocyten van je huid. Lymfocyten zijn witte bloedcellen. Je hebt 2 soorten lymfocyten: B-lymfocyten en T-lymfocyten. Huidlymfoom kan in beide soorten ontstaan. T-cel-huidlymfomen lijken op elkaar, en B-cel-huidlymfomen lijken ook op elkaar. 

Lees meer over wat lymfocyten zijn

Weet je niet welke soort huidlymfoom je hebt? Vraag dit aan je arts of verpleegkundige. 

Lees op andere pagina’s verder over de T-cel-huidlymfomen:

En over de B-cel-huidlymfomen:

Verschil T-cel-huidlymfomen en B-cel-huidlymfomen

T-cel-huidlymfomen

Bij huidlymfoom gaat het meestal om een T-cel-huidlymfoom. Bij een T-cel-huidlymfoom zitten er vaak grote rode plekken en vlekken op je huid. De vlekken kunnen overal op je lichaam voorkomen. In het begin lijkt het soms op eczeem. 

Er zijn verschillende groepen T-cel-huidlymfomen, afhankelijk van hoe snel ze groeien. Bij een langzaam groeiend lymfoom zijn je vooruitzichten vaak goed. Een snel groeiend lymfoom is vaak erg agressief. Dan zijn je vooruitzichten slechter.

De meeste mensen met een huidlymfoom hebben mycosis fungoides. Dat is een T-cel-huidlymfoom. 

B-cel-huidlymfomen

B-cel-huidlymfomen komen minder vaak voor dan T-cel-huidlymfomen. Ongeveer 1 op de 4 mensen met een huidlymfoom heeft een B-cel-huidlymfoom. Bij een B-cel-lymfoom zitten er vaak bulten op of in  je huid. De bulten zitten dan meestal op 1 of 2 plekken van je lichaam.

Overige huidlymfomen 

Soms ontstaat een huidlymfoom uit een ander soort afweercellen in de huid. Bijvoorbeeld uit NK-cellen. Dat is zo bij ongeveer 1 op de 10 mensen met een huidlymfoom.

Colofon

Met medewerking van:

foto rosanne ottevanger

Drs. Rosanne Ottevanger

Dermatoloog in opleiding en arts-onderzoeker dermatologie, LUMC

Linkedin

Illustratie mensen

Mensen die een huidlymfoom hebben (gehad)

logo stichting huidlymfoom

Stichting Huidlymfoom

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2025