Wat is huidlymfoom?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Lymfoom is een vorm van kanker die begint in cellen die lymfocyten heten. Lymfocyten zijn een soort witte bloedcellen. Ze zijn onderdeel van het afweersysteem. 

Ontstaat een lymfoom in lymfocyten in de huid en zijn de verschijnselen van het lymfoom beperkt tot de huid, dan heet dit een huidlymfoom. Een ander woord voor huidlymfoom is cutaan lymfoom. (Cutis betekent huid). 

Huidlymfoom is een zeldzame vorm van kanker. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 175 mensen de diagnose huidlymfoom. De ziekte komt vooral bij volwassenen voor. Bij mannen vaker dan bij vrouwen. De meeste mensen met huidlymfoom zijn ouder dan 50 jaar. 

Omdat een huidlymfoom een zeldzame ziekte is, wordt de diagnose huidlymfoom soms pas laat gesteld. Veel huidlymfomen zien er in een vroeg stadium namelijk uit als eczeem of andere goedaardige huidaandoeningen.

Een huidlymfoom is niet besmettelijk. 

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

Soorten huidlymfoom

Er zijn veel verschillende soorten huidlymfoom. Elke soort heeft een andere oorzaak en een ander ziekteverloop. Ook de behandeling en de vooruitzichten zijn anders.

Mycosis fungoides (MF) is de soort huidlymfoom die het meest voorkomt. Ongeveer de helft van de mensen met een huidlymfoom heeft MF.

Lees welke andere soorten huidlymfoom er zijn.

Langzaam groeiende en snel groeiende huidlymfomen

Een huidlymfoom kan langzaam of snel groeien. Op basis van de groeisnelheid zijn er 3 groepen huidlymfoom te onderscheiden. Het onderscheid is belangrijk voor de prognose en behandeling.

Langzaam groeiende huidlymfomen

Een langzaam groeiend huidlymfoom (indolent huidlymfoom) bestaat uit cellen die langzaam groeien. Het lymfoom veroorzaakt geleidelijk klachten.

De meeste huidlymfomen groeien langzaam. Ze gedragen zich meer als een langdurige (chronische) huidaandoening dan als een vorm van kanker.

Soms verandert een langzaam groeiend huidlymfoom na een tijd in een snel groeiend huidlymfoom.

Gemiddeld snel groeiende huidlymfomen

Het huidlymfoom bestaat uit cellen die gemiddeld snel groeien.

Snel groeiende huidlymfomen

Een snel groeiend huidlymfoom (agressief huidlymfoom) bestaat uit cellen die snel groeien. De cellen kunnen zich snel naar andere delen van het lichaam verspreiden en veroorzaken snel klachten. Zonder behandeling kan een agressief huidlymfoom levensbedreigend zijn. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Safa Najidh

Drs. Safa Najidh

Arts-onderzoeker, LUMC

Linkedin

Illustratie mensen

Mensen die huidlymfoom hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

illustratie-arts-man

Prof. dr. Maarten Vermeer

Dermatoloog, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2019