Primair cutaan agressief CD8-positief epidermotroop T-cel-lymfoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Primair cutaan agressief CD8-positief epidermotroop T-cel-lymfoom herken je soms aan kleine rode plekjes of puistjes op de huid. De vooruitzichten bij dit huidlymfoom zijn slecht. 

CD8-cellen zijn witte bloedcellen die vreemde cellen moeten doden. Vooral kankercellen. Soms ontstaat er vanuit deze cellen juist kanker, zoals een lymfoom. Lees meer over wat witte bloedcellen zijn.

Primair cutaan agressief CD8-positief epidermotroop T-cel-lymfoom komt vooral voor bij volwassen mannen. Het is een zeldzame vorm van huidlymfoom.

Lees op deze pagina over:

Vooruitzichten bij primair cutaan agressief CD8-positief epidermotroop T-cel-lymfoom

Primair cutaan agressief CD8-positief epidermotroop T-cel-lymfoom is een agressieve vorm van kanker. De kanker is moeilijk te behandelen en je vooruitzichten zijn slecht.

Hoe herken je primair cutaan agressief CD8-positief epidermotroop T-cel-lymfoom?

Je hebt bij dit huidlymfoom last van kleine rode puistjes, plekken of knobbels op je huid. De plekjes gaan soms zweren en dan gaat je huid stuk.

De puistjes of plekjes zitten meestal op je armen, benen, handen en voeten. Soms zitten ze in je mondholte.

Oorzaken en risicofactoren van primair cutaan agressief CD8-positief epidermotroop T-cel-lymfoom

Primair cutaan agressief CD8-positief epidermotroop T-cel-lymfoom ontstaat als de CD8-cellen in je huid ongeremd gaan delen. Het is niet bekend waarom dat gebeurt. 

Lees verder over hoe een huidlymfoom ontstaat

Kankercellen op andere plekken dan in de huid bij primair cutaan agressief CD8-positief epidermotroop T-cel-lymfoom

Dit type huidlymfoom groeit snel. De kankercellen kunnen ook buiten de huid terechtkomen. Bijvoorbeeld in de longen, (bij mannen) de teelballen, het zenuwstelsel en de slijmvliezen van je mond. 

Onderzoeken bij primair cutaan agressief CD8-positief epidermotroop T-cel-lymfoom

De huisarts bekijkt de plekken op je huid om in te schatten wat het kan zijn. Als het nodig is, verwijst de huisarts je door naar een dermatoloog in het ziekenhuis. Een dermatoloog is een arts met veel verstand van de huid.

De huisarts of de dermatoloog verwijdert meestal een klein stukje van de plek op je huid. Dat heet een biopsie. Het stukje weefsel (het biopt) gaat naar het laboratorium voor onderzoek. Ook kan de arts bloed laten afnemen en een beenmergonderzoek doen. Om zeker te weten of het om primair cutaan agressief CD8-positief epidermotroop T-cel-lymfoom gaat, krijg je soms ook een CT-scan of een PET-CT-scan.

Behandelingen van primair cutaan agressief CD8-positief epidermotroop T-cel-lymfoom

De behandeling heeft als doel om je klachten te verminderen en de ziekte onder controle te houden. Het huidlymfoom verdwijnt meestal niet door de behandeling. De arts bespreekt met je welke behandeling het beste past.

Een behandeling bij primair cutaan agressief CD8-positief epidermotroop T-cel-lymfoom is chemotherapie. Sommige mensen kunnen een stamceltransplantatie krijgen.

Meebeslissen over het behandelplan

Zelf heb je ook invloed op de behandeling die je krijgt. Soms kun je kiezen tussen verschillende soorten behandelingen. Of kun je dingen aanpassen, bijvoorbeeld de volgorde van de behandelingen of de tijd tussen behandelingen in.

Een behandelplan gaat dus om jou. Bespreek de mogelijkheden met de arts. Ook als je twijfelt over een bepaalde behandeling kun je dat aan de arts vertellen.

Meer informatie over primair cutaan agressief CD8-positief epidermotroop T-cel-lymfoom

Heb je vragen over jouw situatie of wil je advies? Praat erover met je arts of verpleegkundige. Hij of zij kan je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een medisch psycholoog. Meer informatie vind je ook bij Vind hulp bij kanker.

Lotgenotencontact bij primair cutaan agressief CD8-positief epidermotroop T-cel-lymfoom

Misschien heb je de behoefte om met anderen te praten die hetzelfde hebben als jij. Via de lotgenotenzoeker kun je anderen vinden.

Voor meer informatie en contact met lotgenoten kun je terecht bij:

Colofon

Met medewerking van:

foto rosanne ottevanger

Drs. Rosanne Ottevanger

Dermatoloog in opleiding en arts-onderzoeker dermatologie, LUMC

Linkedin

Illustratie mensen

Mensen die een huidlymfoom hebben (gehad)

logo stichting huidlymfoom

Stichting Huidlymfoom

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2025